Η δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου: Επισκόπηση του καθεστώτος και της εσωτερικής και της εξωτερικής του πολιτικής - Χριστόπουλος, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κορυφαίος βενιζελικός αξιωματικός, αναδείχθηκε μέσα από τις πολεμικές και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ελληνικού κράτους σε μία χαρισματική στρατιωτική φυσιογνωμία. Άνθρωπος οξυδερκής, αλλά συνάμα υπέρμετρα φιλόδοξος και με έντονη ιδιοσυγκρασία, αφού αποστρατεύτηκε και ασχολήθηκε με την πολιτική, επέβαλε δικτατορικό καθεστώς την 25η Ιουνίου 1925 ηγούμενος στρατιωτικού κινήματος. Η δεκατετράμηνη σχεδόν δικτατορία του, με τα αλλοπρόσαλλα και συνεχώς μεταβαλλόμενα σχήματά της και με τους περιπετειώδεις χειρισμούς της στα θέματα της εσωτερικής και κυρίως της εξωτερικής πολιτικής, στιγμάτισε ανεξίτηλα την ταραγμένη και ασταθή περίοδο του Μεσοπολέμου στην Ελλάδα.
Keywords: Πάγκαλος, Θεόδωρος, 1878-1952; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ός αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- 1917-1935; Θεόδωρος Πάγκαλος; Ελληνικός Μεσοπόλεμος; Δικτατορία; Κίνημα; Πραξικόπημα; Αξιωματικός; Αβασίλευτη Δημοκρατία; Theodoros Pangalos; Greek Interwar Period; Dictatorship; Movement; Coup; Officer; Reingnless Democracy