Μέτρηση Φόρτου Εργασίας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Εμφραγμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας χρησιμοποιώντας την κλίμακα NAS - Φρέγκογλου, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας είναι να μετρηθεί ο φόρτος της νοσηλευτικής εργασίας στη Μονάδα Εμφραγμάτων και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα για την καλύτερη στελέχωση της Μ.Ε.Θ. και Μ.Ε, καθώς και για τη μείωση του κόστους. Υλικό και μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκε για μέτρηση του φόρτου εργασίας η κλίμακα Nursing Activities Score (N.A.S.). Ο μελετώμενος πληθυσμός περιελάμβανε 102 ασθενείς, από τους οποίους οι 54 (62,1%) ήταν άνδρες και οι 33 (37,9%) ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 69,8 έτη, η τυπική απόκλιση ήταν 12,6, η διάμεσος ήταν 70, η ελάχιστη τιμή ήταν 40 και η μέγιστη τιμή ήταν 91. Αποτελέσματα: Υπολογίσθηκε ο λόγος νοσηλευτή ανά ασθενείς, με βάση τη μέτρηση του φόρτου νοσηλευτικής φροντίδας στη Μ.Ε. της μελέτης και τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν σύμφωνα με την κλίμακα NAS τιμή 1:3, η οποία κυμαινόταν από το 1:21 έως το 1:42. Στη Μ.Ε.Θ. αντίστοιχα ο λόγος νοσηλευτή ανά ασθενείς είναι 1:2, η οποία κυμαινόταν από το 1:09 έως το 1:32. Επίσης μετρήθηκε και ο συνολικός φόρτος εργασίας κάθε περιστατικού. Συμπεράσματα: Συνεπάγεται πως η γενική αντιστοίχιση ασθενών / νοσηλευτών στη μονάδα πραγματοποιείται με βάση τον αριθμό των ασθενών και όχι τη σοβαρότητα του περιστατικού. Σε περιπτώσεις που τα περιστατικά είχαν μεγάλο δείκτη NAS το προσωπικό δεν ήταν αρκετό για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες, ενώ στις περιπτώσεις που η NAS ήταν χαμηλή το προσωπικό ήταν περισσότερο από ότι χρειαζόταν για την κάλυψη της μονάδας.
Keywords: Νοσηλευτές; Εργαζόμενοι - φόρτος εργασίας; Μέτρηση εργασίας; Nurses; Employees - Workload; Work measurement; Φόρτος Νοσηλευτικής Εργασίας; Μ.Ε.Θ.; Μ.Ε.; Κόστος; Στελέχωση; NAS score; Nursing Activities Score; Intensive Care Unit; Cardiological Care Unit; Cost; Staffing