Αξιολόγηση της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΙΚΑ Τρίπολης. Ανάλυση ζήτησης και προγραμματισμού επισκέψεων - Μπούρα, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο απολογισμός του φόρτου εργασίας της ΝΜΥ ΙΚΑΕΤΑΜ Τρίπολης, ανάλυση της ζήτησης και του προγραμματισμού επισκέψεων, υπολογισμός του μέσου χρόνου αναμονής καθορισμού ραντεβού για κάθε ιατρική ειδικότητα και η επίδραση της ακύρωσης προκαθορισμένων ραντεβού τόσο από τους ιατρούς όσο και από τους ασφαλισμένους στο μέσο χρόνο αναμονής. Το υλικό της μελέτης αποτέλεσαν τα στατιστικά στοιχεία της μονάδος υγείας, που ανασύρθηκαν από τα αρχεία του Οργανωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ και υπήρξαν βασικός άξονας ανεύρεσης πηγών πληροφόρησης για το θέμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα το 2° εξάμηνο του 2010 εργάστηκαν στην ΝΜΥ Τρίπολης 21 ιατροί 11 ειδικοτήτων. Οι ιατρικές πράξεις που προγραμματίστηκαν (με βάση το θεραπευτικό έργο των ιατρών) ήταν 30.632. Από αυτές ακυρώθηκαν από τη γραμματεία του 184 το 12,73% (3901) λόγω άδειας ιατρού ή συμμετοχής του σε επιτροπές, ακυρώθηκαν από τον ασφαλισμένο 1.677 (ποσοστό 5,47%), ενώ αντιμετωπίστηκαν 5.242 ραντεβού ως έκτακτα. Σε 3.691 περιπτώσεις προγραμματισμένων ραντεβού , ποσοστό 12,04%, δεν προσήλθε ο ασφαλισμένος. Ο τελικός αριθμός των ραντεβού που διεκπεραιώθηκαν ήταν 20.541 ενώ οι ασθενείς που τελικά εξετάστηκαν (σύνολο διεκπεραιωμένων και έκτακτων, 25.783) δεν ξεπερνούσαν συνολικά τον αριθμό των προγραμματισμένων ραντεβού. Υπολογίστηκε ο μέσος χρόνος αναμονής ανά ιατρική ειδικότητα. Τα στοιχεία που προέκυψαν συσχετίστηκαν και προέκυψε η επίπτωση της ακύρωσης των ραντεβού στο χρόνο αναμονής για το 2° εξάμηνο του 2010. Τη μεγαλύτερη αναμονή παρουσιάζουν οι παθολόγοι (22,1 μέρες) , ο νευρολόγος (10,7 μέρες), ο πνευμονολόγος (9,26 μέρες). Τη μικρότερη αναμονή παρουσιάζει ο ωτορινολαρυγγολόγος ( 4,26 μέρες), ενώ οι ορθοπεδικοί και οι παιδίατροι δεν έχουν αναμονή. Υπολογίζοντας την αναμονή σε σχέση με την ακύρωση των ραντεβού φαίνεται πως η πρώτη θα μειωνόταν για τους παθολόγους κατά (3 ,70 μέρες) , για τον νευρολόγο κατά (3 ,26 μέρες) και για τον πνευμονολόγο κατά (2,50 μέρες).
Αριθμός Εισαγωγής: 009766
Keywords: Δημόσια υγεία -- Αξιολόγηση; ΙΚΑ; Σύστημα διαχείρισης ζήτησης υπηρεσιών υγείας; Αξιολόγηση; Προγραμματισμός