Αντιλήψεις χειρουργημένων ασθενών σχετικά με την ασφάλεια στο χειρουργείο - Λάμπρου, Αθηνά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ασφάλεια στο χειρουργείο είναι ένα σημαντικό στοιχείο των υπηρεσιών υγείας, διότι είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια των ασθενών, ιδίως όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να προληφθούν. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των ασθενών σχετικά με την ασφάλεια στο χειρουργείο. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Για την επίτευξη του στόχου της μελέτης διεξήχθη έρευνα σε ουρολογικούς, ορθοπεδικούς και χειρουργικούς ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Η έρευνα διήρκησε από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Ιανουάριο του 2020. Το δείγμα αποτέλεσαν 200 ασθενείς και η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία δειγματοληψία, ενώ η συλλογή των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης και όπου αυτή δεν ήταν δυνατή, η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων έγινε με τη μορφή συνέντευξης από την ερευνήτρια. Το ερωτηματολόγιο της έρευνας έχει χρησιμοποιηθεί στην έρευνα των Dixon et al. (2015). Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα S.P.S.S. 25. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η πλειοψηφία του δείγματος (57%) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν 67 ετών. Το 39,5% του δείγματος δήλωσε ότι πραγματοποίησε γενική χειρουργική επέμβαση, το 36,5% ορθοπεδική επέμβαση και το 24% ουρολογική επέμβαση. Η πλειοψηφία του δείγματος δήλωσε ότι ένοιωσε ασφάλεια κατά την προεγχειριτική περίοδο (5,18), κατά την περίοδο της ανάρρωσης (5,26), τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις (5,39) και άλλα (4,97). Οι απόψεις των ασθενών σχετικά με την ασφάλεια του χειρουργείο φαίνεται να επηρεάζονται από τον τύπο επέμβασης (p =0.030), το σημείο της χειρουργικής επέμβασης (p =0.046), την επιλογή της χειρουργικής επέμβασης (p<0.05), και από το εάν η επέμβαση έγινε ως αποτέλεσμα επιπλοκών προηγούμενης επέμβασης (p =0.027). Επίσης, παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ των διαστάσεων του ερωτηματολογίου όσον αφορά στην προεγχειριτική περίοδο, την ανάρρωση, και τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η καλή χειρουργική φροντίδα σημαίνει ότι οι ασθενείς νιώθουν ασφαλείς και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αξιόπιστης φροντίδας, της καλής συμπεριφοράς και συμμετοχής των ασθενών μέσω της παροχής πληροφόρησης, εκπαίδευσης και της δυνατότητας να επηρεάσουν οι ίδιοι τη φροντίδα τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 012866 cd
Keywords: Ασφάλεια ασθενών; Χειρουργεία; Διασφάλιση ποιότητας -- Υγεία; Αντιλήψεις ασθενών; Ασφάλεια χειρουργείου; Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; Patients perceptions; Surgical safety; WHO