Χρηματοοικονομική ανάλυση στον κλάδο των super market που δραστηριοποιούνται στην ελλάδα πριν και κατά την πανδημία covid-19 - Μπότης, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η πανδημία COVID-19 άλλαξε σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων τόσο σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, όσο και σε βασικά πράγματα της καθημερινότητας όπως η υγεία και η οικονομία. Το καθεστώς του lockdown, το οποίο επιβλήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά η πορεία της οικονομίας. Η οικονομική κρίση η οποία δημιουργήθηκε δεν επηρέασε όλους τους κλάδους. Ο κλάδος των Σούπερ Μάρκετ, όπου γίνεται και η χρηματοοικονομική ανάλυση του, δεν επλήγη τελικά από την πανδημία COVID-19. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία αναφέρεται, στην μελέτη της χρηματοοικονομικής ανάλυσης του κλάδου των Σούπερ Μάρκετ στην Ελλάδα για το διάστημα 2017-2020, κατά την οποία η χώρα μας επηρεάστηκε και από την πανδημία COVID-19. Συνεπώς, εξετάζεται αν πριν και κατά την πανδημία που βιώνει ακόμα η χώρα μας, έχουν επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά οι οικονομικοί δείκτες του κλάδου καθώς και η πορεία του. Οι εταιρείες-αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για τις οποίες παρουσιάζεται η χρηματοοικονομική ανάλυση είναι οι: ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε, ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε, ΠΕΝΤΕ Α.Ε (ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΓΑΛΑΞΙΑΣ). Οι συγκεκριμένες εταιρείες του δείγματος, είναι εταιρίες λιανικού εμπορίου, εκτός από την ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, η οποία διαχειρίζεται τα καταστήματα χονδρικής πώλησης με διακριτικό τίτλο «Metro Cash & Carry» και τα καταστήματα λιανικής πώλησης με διακριτικό τίτλο «My Market». Για να σχηματιστεί η καλύτερη δυνατή εικόνα, για το αν υπάρχει βελτίωση ή χειροτέρευση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των εταιρειών του δείγματος μας, εξετάζονται οι αριθμοδείκτες τους και οι τιμές αυτών για το διάστημα 2017-2020. Με αυτό τον τρόπο, διαμορφώνεται το χρηματοοικονομικό προφίλ των εταιρειών του δείγματος, δημιουργώντας χρήσιμα αποτελέσματα και συμπεράσματα που αφορούν την πορεία και την επίδοση των εταιρειών αυτών, που κατατάσσονται στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.
Financial analysis of the super market sector operating in greece before and during the covid-19 pandemic
Keywords: COVID 19- Πανδημία, 2020 -- Οικονομικές απόψεις; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Αριθμοδείκτες; Σούπερ μάρκετ; Πανδημία covid-19; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Indicators; Super market; Pandemic covid-19; Financial analysis