Διεκδικώντας το δικαίωμα της μόρφωσης στην Κατοχή και στον Εμφύλιο: Οι εκπαιδευτικές προτάσεις της ΠΕΕΑ και το εκπαιδευτικό πλαίσιο της ΕΒΟΠ - Μουτζούρης, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η βενιζελική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1929 και το εκπαιδευτικό σύστημα της 4ης Αυγούστου πρόσφεραν ευκαιρίες ουσιαστικής μόρφωσης μόνο σε όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα. Στην Κατοχή μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης και καθημερινού αγώνα για επιβίωση, το «Σχέδιο μιας Λαϊκής Παιδείας» της ΠΕΕΑ καλλιέργησε ελπίδες όσον αφορά τη μόρφωση όλου του λαού. Μετά την Απελευθέρωση όμως το «Σχέδιο» δεν εφαρμόστηκε, αφού οι μετακατοχικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν άλλες εκπαιδευτικές πολιτικές. Στη διάρκεια του Εμφυλίου μεγάλος αριθμός παιδιών μετακινήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη, όπου η ΕΒΟΠ ανέλαβε την εκπαίδευσή τους βασιζόμενη στον «σοσιαλιστικό πατριωτισμό».
Keywords: Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- Κατοχή, 1941-1944; Ελλάδα -- Ιστορία -- Εμφύλιος Πόλεμος, 1944-1949; Εκπαιδευτικό σύστημα; Κατοχή; Εμφύλιος; Παιδιά πρόσφυγες; Educational system; Occupation; Civil War; Children refugees