Κυριότερες Προκλήσεις Ασφαλείας στην Ε.Ε τον 21ο αιώνα: Η Διάσταση της Ισλαμικής Τρομοκρατίας - Βαρκά, Εμμανουέλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Ο 21ος αιώνας αποτελεί μια μεταβατική περίοδο, που επηρεάζει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές της διεθνούς κοινωνίας και, κατά συνέπεια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μελετώντας την ατζέντα των θεμάτων ασφάλειας της Ένωσης, παρατηρούνται προκλήσεις, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της συνοχής της και της ομαλής λειτουργίας της. ΢την παρούσα εργασία ερευνώνται και καταγράφονται οι κυριότερες προκλήσεις της Ένωσης που ενδεχομένως απειλούν την ασφάλεια της, με έμφαση στο φαινόμενο της Ισλαμικής Σρομοκρατίας. Με την έρευνα στο υπόβαθρο του Ισλαμικού φονταμενταλισμού, των Ισλαμικών θρησκευτικών ρευμάτων και των τρομοκρατικών οργανώσεων σκιαγραφείται η διάσταση της Ισλαμικής τρομοκρατίας. Μέσω της ανάλυσης των ολοκληρωμένων επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη της Ένωσης κατά το διάστημα 2001-2017, προκύπτουν συμπεράσματα που αφορούν τις χώρες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την Ισλαμική Σρομοκρατία. Ακόμη, περιγράφονται, με στοιχεία και αναφορές σε περιστατικά, τα πιο θανατηφόρα τρομοκρατικά χτυπήματα που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον 21ο αιώνα, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται οι μέθοδοι, η στρατηγική και οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην διαχείριση και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της Σρομοκρατίας, οι οποίες εκτείνονται τόσο στην ηγεσία και στα όργανα της ένωσης όσο και στο κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά.
Major Challenges Facing the European Union Threats in the 21st Century: The Question of Islamic Terrorism
Keywords: Τρομοκρατία; Ισλάμ; Ιερός πόλεμος; Τρομοκρατία--Ισλάμ; Ισλαμική τρομοκρατία; Τζιχάντ; Ευρωπαϊκή Ένωση; Προκλήσεις; 21ος αιώνας