Ανάλυση του αντίκτυπου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις στρατηγικές απόκτησης ταλέντων και πρόσληψης στην ψηφιακή εποχή: Μελέτη των πρακτικών του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. - Χατζηαποστόλου, Χαραλαμπία Ουρανία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην διπλωματική αυτή εργασία εξετάζεται ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) στις στρατηγικές των εταιρειών για απόκτηση ταλέντων. Η ψηφιακή εποχή είναι πλέον διάχυτη σε παγκόσμιο επίπεδο για τη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, οι οποίες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους μέσα από τη ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων τους. Τμήμα της ψηφιοποίησης αυτής είναι και η χρήση των social media για αναζήτηση, προσέλκυση και πρόσληψη ταλέντων, πέραν των παραδοσιακών μεθόδων πρόσληψης. Τα εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι ο ρόλος των social media όπως το Facebook, το LinkedIn, το Instagram, το TikTok κ.α. είναι καταλυτικός για τη πρόσληψη νέων ταλέντων, είναι αρκετά βοηθητικό εργαλείο που παρέχει αρκετές διευκολύνσεις τόσο στις εταιρείες όσο και στους υποψηφίους. Ενέχει παράλληλα και σημαντικούς κινδύνους και μειονεκτήματα, κυρίως σε θέματα απορρήτου και αξιοπιστίας της πλατφόρμας. Η εργασία αυτή χρησιμοποιεί μία ποιοτική έρευνα μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων για να αναλύσει το εν λόγω θέμα σε ένα δείγμα από ορισμένα στελέχη, κυρίως του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Το τελικό δείγμα ήταν 5 συμμετέχοντες (όλοι γυναίκες). Τα ευρήματα της έρευνας αυτής αναδεικνύουν πράγματι τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν τα social media για τις εταιρείες, στη προσπάθεια τους να προσελκύσουν νέα ταλέντα. Προς το παρόν, οι κίνδυνοι και οι όποιες προκλήσεις δεν είναι σημαντικοί (πλην ίσως κάποιων διακρίσεων λόγω φύλου, ηλικίας κ.λπ.) αλλά εν τέλει οι ευκαιρίες που προσφέρουν για προσέλκυση νέου ανθρώπινου δυναμικού είναι σημαντικές.
Αριθμός Εισαγωγής: 013968 cd
Keywords: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επιλογή προσωπικού -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ανθρώπινο δυναμικό -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Εταιρείες; Πρόσληψη ταλέντων; Στρατηγικές πρόσληψης; Προκαταλήψεις-διακρίσεις; Προκλήσεις-αδυναμίες; Social media; Companies; Talent recruitment; Recruitment strategies; Prejudice-discrimination; Challenges-weaknesses