Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σε Ο.Τ.Α: ο ρόλος του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και η σημασία του στη τοπική ανάπτυξη - Γκοδοσίδης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει τη δομή, τα στάδια υλοποίησης, τα κρίσιμα σημεία και τα οφέλη του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, να αναλύσει τις πτυχές, τις ιδιαιτερότητες και τα βήματα υλοποίησης του χωροταξικού, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, και να συνδέσει τα επιχειρησιακά προγράμματα μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού των Δήμων με τους πολύπλευρους άξονες του περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Μελετήθηκαν τα επιχειρησιακά προγράμματα για τη περίοδο 2015-2019 των Δήμων Κομοτηνής και Ξάνθης και προσδιορίστηκαν τα οφέλη της ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών αξόνων στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό από κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς.
The operational planning in municipalities: the role of environmental planning and its importance to the local growth
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Περιβαλλοντική πολιτική; Οικονομική ανάπτυξη; Περιφερειακή ανάπτυξη; Επιχειρησιακός προγραμματισμός; Χωροταξικός σχεδιασμός; Πολεοδομικός σχεδιασμός; Περιβαλλοντικός σχεδιασμός