Αριθμητική μελέτη της ροής σε τμήμα του χειμάρρου «Ερμίτσα» στη Δυτική Ελλάδα - Μάνθος, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει μια αριθμητική μελέτη της ροής σε τμήμα το χειμάρρου Ερμίτσα στην Δυτική Ελλάδα με σκοπό την διερεύνηση των χαρακτηριστικών της ροής. Η μελέτη βασίζεται στην χρήση του λογισμικού HEC RAS, στο τμήμα του χειμάρρου, για την ανάλυση διαφόρων σεναρίων παροχής νερού. Στο πρώτο μέρος της εργασίας αναλύονται οι ορισμοί και οι κατηγορίες πλημμυρών βάσει της οδηγίας 2007/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ επίσης παρουσιάζεται και ένα σύντομο ιστορικό πλημμυρών στην Ελλάδα. Έπειτα, περιγράφεται η περιοχή μελέτης, με την παρουσίαση γεωγραφικών, τοπογραφικών και ιστορικών χαρακτηριστικών. Η μεθοδολογία της παρούσας εργασίας επικεντρώνεται στην αριθμητική προσομοίωση της ροής μέσω του προγράμματος HEC RAS, όπου εισήχθησαν γεωμετρικά δεδομένα (γεωμετρία πυθμένα και πρανών του τμήματος του χειμάρρου), ορίστηκαν οι τιμές παροχής και οι συνοριακές συνθήκες, και πραγματοποιήθηκαν πέντε σενάρια: τρία θεωρητικά για σύγκριση και κατανόηση του προγράμματος με παροχές Q = 5 m^3/s, Q = 10 m^3/s και Q = 250 m^3/s καθώς και δύο περιπτώσεις με χρήση μετρημένων δεδομένων. Μέσα από αυτά τα σενάρια διερευνώνται διάφορα χαρακτηριστικά της ροής, όπως, το βάθος ροής, ο αριθμός Froude και η ταχύτητα ροής. Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης παρουσιάζουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της ροής, στο τμήμα του χειμάρρου Ερμίτσας στο οποίο μελετάτε αυτή.
Numerical study of the flow in a section of the “Ermitsa” stream in Western Greece
Keywords: hec rac; ερμίτσα; φυσικές καταστροφές; πλημμύρες