Κοινωνικά δικαιώματα και ομοφοβία: Κοινωνική ανάκρουση ή οιονεί εξέλιξη; - Καλογεράκου, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
H σεξουαλικότητα αποτελεί πολιτικό σύστημα στο βαθμό που δημιουργεί ταυτότητες, συγκροτεί κοινωνικές σχέσεις και νοηματοδοτείται μέσα από αξιακά συστήματα. Η αλληλεπίδραση του πολιτισμικού πλαισίου με τα δεδομένα του βιολογικού φύλου συμβάλλει στην αποκρυστάλλωση του κοινωνικού φύλου ως αποτελέσματος νοητικής πειθάρχησης και κοινωνικής εκπαίδευσης. Η διαδικασία της πολιτισμικής κατασκευής του κοινωνικού φύλου επιδρά στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνεται η ομοφυλοφιλία μέσα από τη θεμελίωση κυρίαρχων νοητικών συμβάσεων. Από την άλλη πλευρά, η ισότιμη δικαιική αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας στοχεύει, πέρα από την κατοχύρωση αναφαίρετων κοινωνικών δικαιωμάτων, στην ουσιαστική αντιμετώπιση της ομοφοβίας. Η ομοφοβία ως διασφάλιση, εξουσιαστική επιβολή και επιθετική προβολή του ανδρισμού και της ετεροσεξουαλικότητας συνιστά διανοητικό habitus με πολυπαραγοντική αφόρμηση: Πρωτίστως, η σχολική καλλιέργεια της έμφυλης ανισομετρίας μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στη βάση της άμεσης ή υπαινικτικής ενθάρρυνσής τους να αναλάβουν ρόλους και να προσοικειωθούν χαρακτηριστικά που άπτονται του κοινωνικού τους φύλου, συντελεί καθοριστικά στο φαινόμενο της ομοφοβίας. Η ερμηνευτική προσαρμογή, δευτερευόντως, των ευαγγελικών χωρίων στις ιδεολογικές συγκαθορίζουσες εκπροσώπων της Εκκλησίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποδοχή του κοινωνικού αποκλεισμού των ομοφυλόφιλων. Τέλος, αξιοσημείωτο παράγοντα αποτελεί η ευθυγράμμιση της μιντιακής αναπαράστασης των ομοφυλόφιλων με τις συλλογικές παραστάσεις παλαιοτέρων εποχών. Τα κοινωνικά αποτελέσματα της ομοφοβίας είναι ορατά στις διακρίσεις στα εργασιακά περιβάλλοντα, καταλήγουν στην διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και συγκεκριμενοποιούνται μέσα από την αρνητική αντιμετώπιση της ομογονεικότητας.
Social Rights and Homophobia: Social regression or Evolution?
Keywords: Ομοφυλόφιλοι; Φύλο, Ρόλος του; Κοινωνικά δικαιώματα; Ομοφυλοφιλία; Ομοφοβία; Κοινωνικό φύλο; Κοινωνικές αναπαραστάσεις; Ανδροκρατία