Η διερεύνηση της επίδρασης των μεταρρυθμιστικών στρατηγικών της διοίκησης στο πλαίσιο της αξιολόγησης στην επαγγελματοποίηση των εκπαιδευτικών - Δαμάλα, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η κεντρική διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας υλοποιώντας μια πολιτική οικονομικού εξορθολογισμού έχει προβεί σε πλήθος διοικητικών στρατηγικών που αφενός αλλάζουν τη χαρτογράφηση της εκπαίδευσης: υποβιβασμοί – συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων και αφετέρου ανατρέπουν κάθε οικογενειακό προγραμματισμό στη ζωή του εκπαιδευτικού. Αντικείμενο της διπλωματικής έρευνας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησής τους υπό το πρίσμα των νέων διοικητικών μέτρων που λαμβάνονται από την κεντρική εξουσία με στόχο την επίδραση που ασκούν στον επαγγελματισμό τους γενικότερα και στην ποιότητα του καθημερινού εκπαιδευτικού έργου τους ειδικότερα. Στο εμπειρικό μέρος της παρούσας εργασίας διερευνήθηκαν μια σειρά από ερωτήματα που αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο οι διοικητικές στρατηγικές και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών επιδρούν ή όχι στην επαγγελματοποίηση των εκπαιδευτικών. Τα ερευνητικά δεδομένα συλλέχθηκαν από τις δεκαεννέα συνεντεύξεις που λήφθηκαν από μόνιμους εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν σε δημοτικά σχολεία του νομού Αργολίδας κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014. Για την εμπειρική έρευνα επιλέχθηκε ποιοτική μεθοδολογία με εργαλείο συλλογής δεδομένων την ημιδομημένη συνέντευξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν ότι τα τελευταία χρόνια, οι διοικητικές στρατηγικές που εφαρμόστηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση λαμβάνονται σε ένα ευρύτερο πνεύμα οικονομικών περικοπών και δημιουργούν άγχος και ανασφάλεια στα υποκείμενα. Οι υποβιβασμοί, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και η κινητικότητα – υποχρεωτικές μεταθέσεις- θεωρούνται ότι έχουν άμεσες επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Τα νέα διοικητικά μέτρα φαίνεται να μη συντελούν στην επαγγελματική εξασφάλιση των εκπαιδευτικών αλλά στην από-επαγγελματοποίησή τους. Στον ενδεχόμενο κίνδυνο από-επαγγελματοποίησης του εκπαιδευτικού τους έργου, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί φαίνεται να το αναμορφώνουν και να βρίσκονται σε δημιουργικό οργασμό. Όσον αφορά την επερχόμενη αξιολόγησή τους στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι αρνητικοί στον τρόπο εφαρμογής και στο σκοπό της αξιολόγησης υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Αριθμός Εισαγωγής: 010823-010824 cd
Keywords: Χρηματοοικονομική κρίση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα