Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η ψηφιακή επικοινωνία σε πολιτιστικούς οργανισμούς των ΟΤΑ. Η περίπτωση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής - Φαλή, Πασχαλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι περιφερειακοί πολιτιστικοί οργανισμοί αξιολογώντας το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον τους, αναθεωρώντας τους στόχους και τις στρατηγικές τους και εξασφαλίζοντας τους οικονομικούς, υλικούς και ανθρώπινους πόρους που είναι απαραίτητοι για την υποστήριξη της βιώσιμης λειτουργίας και παραγωγής πολιτιστικών αγαθών, προσπαθούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες που επιφέρει ο επιτακτικός μετασχηματισμός και επαναπροσδιορισμός του στρατηγικού σχεδιασμού. Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της Ελλάδας, ιδιαίτερα, επιχειρούν να επιστήσουν την προσοχή στη σημαντική καλλιτεχνική τους παραγωγή παρά τα επίμονα οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα. Οι οργανισμοί πρέπει τώρα να δημιουργήσουν και να εφαρμόσουν μια στρατηγική επικοινωνίας βασισμένη σε διαδικτυακές εφαρμογές και τεχνικές ψηφιακού μάρκετινγκ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην άνοδο των ψηφιακών εργαλείων. Στόχος της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης του πολιτιστικού οργανισμού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής σε σχέση με το ρόλο του στρατηγικού σχεδιασμού στην πολιτιστική πολιτική του οργανισμού και συγκεκριμένα στην εφαρμογή γενικής και ψηφιακής επικοινωνιακής στρατηγικής. Η έρευνα αφορούσε ένα συνδυασμό ποσοτικής και ποιοτικής, με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και ημιδομημένης συνέντευξη σε ποσοτικό δείγμα 132 ατόμων και σε στοχευμένο ποιοτικό δείγμα 1 ατόμου. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας φανέρωσαν ότι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. εργάζεται ενεργά και δυναμικά για τη διαμόρφωση μιας σταθερής πολιτιστικής ταυτότητας μέσω της εδραίωσης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, της ανάπτυξης νέων υποδομών και της βελτίωσης των υφιστάμενων, της ενθάρρυνσης της συμμετοχής του κοινού ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών και της βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και τη βελτίωση της συλλογικότητας και της τοπικότητας. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο παραδοσιακές τεχνικές επικοινωνίας για το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό του έργο μέσω της δημιουργίας συνεργασιών με οργανισμούς και τοπικά εργατικά σωματεία, καθώς και μέσω της συνεργασίας με τα μέσα ενημέρωσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οι επισκέπτες του γνωρίζουν τη δράση του και έχουν επισκεφθεί το φορέα, υποστηρίζοντας ότι ενημερώνονται για τις δράσεις του θεάτρου κυρίως μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αν και υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος φορέας δεν προβάλλεται ικανοποιητικά από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως και από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τέλος, θεωρούν ότι η παρουσία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής συμβάλλει αρκετά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή και γενικότερα του Νομού Ροδόπης, αν και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.
Strategic planning and digital communication in cultural organizations of Local Government Organizations. The case of the Municipal Regional Theater of Komotini
Keywords: Πολιτιστική πολιτική; Στρατηγικός Σχεδιασμός; Επικοινωνιακή Στρατηγική; Νέες Τεχνολογίες; Θέατρα; Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής