Συναισθηματική νοημοσύνη στους μηχανικούς, η περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ζωσιμά, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η τρέχουσα έρευνα εξέτασε για πρώτη φορά τα επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης των μηχανικών στη χώρα μας. Πρόκειται για μια πολύ γνωστή έννοια που μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους με τη διαχείριση των συγκρούσεων και τις επικοινωνιακές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιτυχή ομαδική εργασία. Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει τους εργαζόμενους με τη διαχείριση των συγκρούσεων και τις επικοινωνιακές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιτυχή ομαδική εργασία. Η υψηλή EI μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, αυξημένη ικανοποίηση από την εργασία, καλύτερες δεξιότητες λήψης αποφάσεων και βελτιωμένες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Με την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά στο χώρο εργασίας, οι ηγέτες μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον που ενθαρρύνει τη συνεργασία και την παραγωγικότητα. Οι ηγέτες με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα δικά τους συναισθήματα και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επηρεάσουν τους άλλους. Αυτό τους επιτρέπει να αναπτύσσουν εργασιακή κουλτούρα εντός του οργανισμού, που βελτιώνει την παραγωγικότητα, την κινητοποίηση και την καινοτομία. Χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο TEIQue-SF, διαπιστώσαμε ότι η πλειονότητα των παρατηρήσεων βρίσκεται πάνω από το μέσο της επταβάθμιας κλίμακας. Οι επιμέρους παράγοντες της έννοιας κινούνται ελαφρώς πάνω ή κάτω από τη μέση της κλίμακας. Δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές διαφοροποιήσεις στις απαντήσεις των συμμετεχόντων με βάση τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους.
Emotional intelligence in engineers, the case of the Peloponnese Region
Μ.Δ.Ε. 100
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού -- Ψυχολογικές απόψεις; Συναισθηματική νοημοσύνη; Πελοπόννησος; Συναισθηματική νοημοσύνη; Παράγοντες; Peloponnese; Emotional intelligence; Factors