Διερεύνηση του βαθμού επαγγελματικής εξουθένωσης των επαγγελματιών υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας - Μπρεζεράκος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Σκοπός παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει το βαθμό της επαγγελματικής εξουθένωσης που βιώνουν οι επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας στους χώρους εργασίας τους.. Διερευνώνται οι παράγοντες που επηρεάζουν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης και προτείνονται μέτρα αντιμετώπισης, αξιοποιώντας τη σύγχρονη διοίκηση των οργανισμών υγείας. Υλικό και μέθοδος: Σε δείγμα 140 επαγγελματιών υγείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας διανεμήθηκε και συμπληρώθηκε to «Ερωτηματολόγιο Καταγραφής Επαγγελματικής Εξουθένωσης» της Maslach (ποσοστό ανταπόκρισης 100%), εμπλουτισμένο με ερωτήσεις που σχετίζονται με το χώρο και τις συνθήκες εργασίας καθώς και τα γενικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων (δημογραφικά, στοιχεία εκπαίδευσης, εισοδήματος και ενδιαφέροντα). Η στατιστική ανάλυση έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS, έκδοση 17.0, Multilanguage. Επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας των αποτελεσμάτων θεωρήθηκε το p<0,05. Αποτελέσματα: Οι κυριότεροι λόγοι που δημιουργούν επαγγελματική εξουθένωση είναι οι χαμηλές οικονομικές αμοιβές (71,5%), η έλλειψη προσωπικού (70,1%) και η πιθανότητα λάθους κατά την άσκηση του έργου μου (60,0%). Συμπεράσματα: Από τα ευρήματα προκύπτει ότι οι επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο σύνολό τους βιώνουν χαμηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης. Ωστόσο ο βαθμός επαγγελματικής εξουθένωσης διαφοροποιείται εντυπωσιακά ανάμεσα σε εργαζόμενους που κατέχουν χαμηλή ή μεσαία θέση ως προς την ιεραρχία και στα υψηλόβαθμα στελέχη. Επιπλέον όσον αφορά στην επαγγελματική εμπειρία, ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων μειώνεται όσο αυξάνονται τα συνολικά χρόνια εργασίας όσο και τα χρόνια εργασίας σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία και θέση. Παράλληλα, από τη συσχέτιση των παραγόντων δημιουργίας πίεσης στον εργασιακό χώρο και των παραγόντων συναισθηματικής εξάντλησης βρέθηκε, ότι όσο αυξάνεται η πίεση στην εργασία λόγω της ανεπάρκειας των χώρων εργασίας αλλά και λόγω των εντάσεων μεταξύ των εργαζομένων τόσο αυξάνεται και η συναισθηματική τους εξάντληση και μειώνεται ο βαθμός ικανοποίησης από τα προσωπικά τους επιτεύγματα.
Keywords: Υγειονομικό προσωπικό; Ιατρικό προσωπικό; Επαγγελματική εξουθένωση; Επαγγελματίες υγείας; Εργασιακό περιβάλλον; Κόπωση; Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας