The analysis of the swords Naue II type from Achaea-Greece and Enkomi - Cyprus - Χριστοφή, Χριστόφορος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Το αντικείμενο μελέτης της συγκεκριμένης Διπλωματικής εργασίας αφορά τον τύπο ξίφους που ονομάζεται Naue II και εμφανίζεται στην Αχαΐα-Ελλάδα και στην Έγκωμη-Κύπρος. Αυτή η Διπλωματική εργασία θα προσπαθήσει να επιλύσει δύο επιστημονικά ερωτήματα. Το πρώτο επιστημονικό ερώτημα έχει να κάνει με τον τρόπο μάχης στην Ελλάδα και την Κύπρο και να διαπιστώσει αν ο τρόπος μάχης είχε αλλάξει ή όχι όταν αυτά τα ξίφη ήρθαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η ερώτηση θα απαντηθεί με την χρήση Οπτικών Μικροσκοπίων. Το δεύτερο αφορά την τεχνολογία με βάση τον χαλκό που χρησιμοποιήθηκε για τα ξίφη των τύπων Naue II και αυτή η ερώτηση θα απαντηθεί με την χρήση του XRF. Επίσης, θα υπάρξουν κάποιες γενικές αναφορές σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ξιφών τύπου Naue II όπως η τυπολογία και η περιοχή προέλευσης τους.
Keywords: Ξίφη τύπου Naue II; Μεταλλουργία -- Ανάλυση; Μεταλλουργία -- Ελλάδα; Μεταλλουργία -- Κύπρος; Ξίφη -- Ελλάδα -- Πρώιμες εργασίες μέχρι το 1800; Ξίφη -- Κύπρος -- Πρώιμες εργασίες μέχρι το 1800; Ξίφη Naue II; Αναλύσεις; Φασματομετρία φθορισμού ακτίνων Χ; Οπτικό Μικροσκόπιο; Αχαΐα-Ελλάδα; Έγκωμη-Κύπρος; Swords of Naue II type; Analysis; XRF; Optical Microscope; Achaia-Greece; Enkomi-Cyprus