Λόγοι του Συμεών του Νέου Θεολόγου (μεταγλωττισθέντες από την ελληνικήν εις την κοινήν διάλεκτον) - Μητσέα, Ουρανία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Το θέμα της διατριβής μου είναι η μεταγραφή των Κατηχητικών Λόγων (Α – Η) του Συμεών του Νέου Θεολόγου (μεταγγλωττισμένοι από την ελληνική γλώσσα του 10ου αιώνα στην ελληνική γλώσσα του 17ου αιώνα). Στην αρχή παρουσιάζεται η ζωή του Συμεών του Νέου Θεολόγου. Στη συνέχεια ακολουθεί η μεταγραφή των Κατηχητικών Λόγων οι οποίοι παρουσιάζονται παράλληλα με τους πρωτότυπους λόγους του Συμεών καθώς και η περιγραφή τους. Οι Κατηχητικοί Λόγοι συμβουλεύουν τους μοναχούς για τη ζωή τους, για τον Χριστό και πως θα γίνουν ιδανικοί άνδρες και μοναχοί. Επιπλέον, υπάρχει ο παλαιογραφικός σχολιασμός των λόγων, τα συμπεράσματα της διατριβής και η βιβλιογραφία.
Keywords: Συμεών ο Νέος Θεολόγος, Άγιος, 949-1022 -- Κατηχήσεις; Συμεών ο Νέος Θεολόγος, Άγιος, 949-1022 -- Ερμηνεία και κριτική; Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία -- Δόγματα -- Πρώιμες εργασίες μέχρι το 1800; Πνευματική ζωή -- Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία -- Πρώιμες εργασίες μέχρι το 1800; Ασκητισμός -- Ιστορία -- Πρώιμες εργασίες μέχρι το 1800; Συμεών ο Νέος Θεολόγος; Βιογραφία του Συμεών του Νέου Θεολόγου; Μεταγραφή των Κατηχητικών Λόγων (Α – Η) του Συμεών του Νέου Θεολόγου; Περιγραφή των Κατηχητικών Λόγων (Α – Η) του Συμεών του Νέου Θεολόγου; Παλαιογραφικός σχολιασμός; Symeon the New Theologian; Biography of Symeon the New Theologian; Transcription of Catechist Speeches (A-H) of Symeon the New Theologian; Description of Catechist Speeches (A-H) of Symeon the New Theologian; Palaeographic commentary