A system for automated disease-specific knowledge integration - Γυφτάκης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Aπό την αυγή της Εποχής της Πληροφορίας, ο άνθρωπος αγωνίζεται να φέρει τάξη στον ολοένα αυξανόµενο όγκο Δεδοµένων. Εστιάζοντας στον τοµέα της Βιοϊατρικής, η ατέρµονη συσσώρευση βιβλιογραφίας σε συνδυασµό µε την αφθονία των διαθέσιµων γνωσιακών βάσεων καθιστά την ενσωµάτωση και πλοήγηση της υπάρχουσας γνώσης ένα πολύ δύσκολο έργο. Ορµώµενοι και αντλώντας έµπνευση από προηγούµενες έρευνες, προτείνουµε ένα ολοκληρωµένο σύστηµα για την ενσωµάτω- ση της γνώσης που σχετίζεται µε µια συγκεκριµένη ασθένεια σε ένα σηµασιολογικό γνωσιακό Γράφο. Το προτεινόµενο σύστηµα παρέχει µια αυτοµατοποιηµένη λύση για την ενσωµάτωση της γνώσης που συνοδεύεται από µια φιλική προς το χρήστη γραφική διεπαφή για τη διαχείριση και την εξερεύνηση του παραγόµενου γράφου. Επιπλέον, για να βελτιώσουµε την πλοήγηση των χρηστών, εκπαιδεύουµε και αξιολογούµε διαφορετικά µοντέλα µηχανικής εκµάθησης της κατάταξης σε δεδοµένα από το Γράφο µας, µε σκοπό την τελική επιλογή ενός µοντέλου που θα κατατάσσει τις οντότητες που αποτελούν το Γράφο µε βάση τη χρησιµότητά τους. Το µοντέλο που επιλέξαµε επιδεικνύει καλή απόδοση σε µια εργασία που αποδείχθηκε δύσκολη ακόµη και για ανθρώπους. Κλείνοντας τη δουλειά µας, συζητάµε τα ευρήµατα µας και παρουσιάζουµε µελλοντικές βελτιώσεις που θα µπορούσαν να εφαρµοστούν στο προτεινόµενο σύστηµα.
Μ.Δ.Ε. 143
Keywords: Βιοϊατρική τεχνολογία; Εποπτευόμενη μάθηση (Μηχανική μάθηση); Θεωρία γραφημάτων; Biomedical engineering; Supervised learning (Machine learning); Graph theory