Ο ναυτικός αγώνας των Ελλήνων στα χρόνια του πολέμου της Ανεξαρτησίας (1821-1830) - Τσερπέλης, Παναγιώτης - Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η ναυτοσύνη των Ελλήνων όσα χρόνια βρίσκονταν υπό Οθωμανική κατοχή φάνηκε απαραίτητη για την έκβαση της Επανάστασης. Το 1821 επαναστάτησαν τα μεγάλα νησιά και ρίχθηκαν στη μάχη. Το 1822 οι στόλοι υπερίσχυσαν σε ναυτικές μάχες, όπως στην Πάτρα, στο λιμάνι της Χίου και των Σπετσών. Το 1824 ήρθε να φέρει συγκινήσεις και απογοητεύσεις. Το 1825, με τη βοήθεια των Αιγυπτίων καταλήφθηκε η Σφακτηρία, αλλά οι Έλληνες πέτυχαν την κατατρόπωσή τους στον Καφηρέα. Το 1827 απομάκρυναν τον εχθρό από τη Σάμο και το Σεπτέμβριο ο φιλέλληνας Άστιγξ και άλλοι Έλληνες υπερίσχυσαν των Τουρκοαιγυπτίων στην Ιτέα, συνεισφέροντας στην πορεία προς την Ελευθερία.
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία, Ναυτική -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829 -- Ναυτικές επιχειρήσεις, Ελληνικές; Ελληνική Επανάσταση; Ναυμαχία της Σάμου; Κόλπος του Γέροντα; Ναυμαχία του Καφηρέα; Ναυμαχία της Αγκάλης; Τόμας Κόχραν; Φραγκίσκος Άστιγξ; Greek Revolution; Battle of Samos; Gulf of the Elder; Battle of Kafireas; Battle of Agali; Thomas Cochrane; Frank Abney Hastings