Ο ρόλος της καθοδήγησης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού σε φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Μανιάτης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η εν λόγω εργασία εξέτασε τον ρόλο της καθοδήγησης, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαφαίνεται ότι οι εργαζόμενοι σε ΟΤΑ συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα κυρίως λόγω του προσωπικού τους ενδιαφέροντος και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα εκπαίδευσης. Ωστόσο, η έλλειψη χρόνου είναι ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που θαυμάζουν περισσότερο στον/ην προϊστάμενο/η τους είναι η ικανότητα επικοινωνίας και διαχείρισης των σχέσεων. Εκτιμούν ότι σε επίπεδο καθοδήγησης, ο/η προϊστάμενος τους έχει πλήρη επίγνωση του σκοπού του οργανισμού και επιδεικνύει κατανόηση στους συνεργάτες τους. Αντίστοιχα, σε προσωπικό επίπεδο οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται θετικότερα την δίκαιη λήψη αποφάσεων και τον βαθμό ατομικής επίγνωσης του στρατηγικού σχεδιασμού του οργανισμού τους. Ενώ σε χαμηλότερο βαθμό εκτιμούν ότι αμείβονται δίκαια. Αναφορικά με την παρεχόμενη εκπαίδευση, εκτιμούν ότι βασίζεται σε σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία, υπάρχει αξιολόγηση τους και προσφέρονται κυρίως σε νέους υπάλληλους στον οργανισμό. Σημαντικές διαφορές ωστόσο εντοπίστηκαν στις αντιλήψεις τους για την παρεχόμενη εκπαίδευση ως προς το μορφωτικό τους υπόβαθρο. Επίσης, σε επίπεδο αντιλαμβανόμενης παροχής ευκαιριών ανάπτυξης, οι ίδιοι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει ένα κλίμα που ενθαρρύνει τη διατύπωση ερωτήσεων και αποριών και ότι παρέχονται ευκαιρίες ατομικής ανάπτυξης. Σημαντικές εξίσου διαφορές υπήρξαν ως προς την ηλικία στο πως αντιλαμβάνονταν τις ευκαιρίες ατομικής ανάπτυξης. Τα ευρήματα της έρευνας είναι σημαντικά καθώς περιγράφουν τις εργασιακές συνθήκες και ευκαιρίες όπως αυτές της καθοδήγησης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης που ενθαρρύνουν θετικά και εμπνέουν τους εργαζομένους σε ΟΤΑ να παρέχουν ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες.
The role of mentoring, training and development of human resources in local government agencies
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Τοπική Αυτοδιοίκηση - Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Επικοινωνία στην εκπαίδευση; Personnel management; Local government - Greece; Strategic planning; Communication in education; Ανθρώπινο δυναμικό; Καθοδήγηση; Εκπαίδευση και ανάπτυξη; Τοπική αυτοδιοίκηση; Human resources; Mentoring; Training and development; Local government agencies