Ο Μακάριος Γ΄ (1913-1977) και ο ρόλος του στο Κυπριακό Ζήτημα - Αλεξοπούλου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Μακάριος Γ΄ αποτέλεσε μια σημαίνουσα και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που στιγμάτισε την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό Ζήτημα. Πρωτοστάτησε στην ιδέα της Ένωσης, χειροτονήθηκε ιερωμένος και έπειτα εξελέγη Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου. Εξορίζεται στις Σεϋχέλλες, ενώ υπό τον φόβο του Σχεδίου Μακμίλλαν, προσυπογράφει τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Η θητεία του ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδείχθηκε ταραχώδης. Ο απόηχος της Επταετίας στην Ελλάδα, μεταφέρεται και στην Κύπρο, με μια απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, που σήμανε την εφαρμογή του πρώτου μέρους της τουρκικής εισβολής. Ο Μακάριος αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον λαό και έγινε σύμβολο διεθνούς βεληνεκούς που καθόρισε τις εξελίξεις.
Keywords: Μακάριος Γ' Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, 1913-1977; Κύπρος -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ός αιώνας; Κύπρος -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Κύπρος -- Ιστορία -- Βρετανική κυριαρχία, 1878-1960; Κύπρος -- Ιστορία -- Τουρκική εισβολή, 1974; Κύπρος -- Ιστορία -- Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, 1955-1959; Μακάριος; Κύπρος; ΕΟΚΑ; Ένωση; Κυπριακό Ζήτημα; Makarios; Cyprus; EOKA; Union; Cyprus Issue