Η διερεύνηση των επιπτώσεων του COVID-19 στην ελληνική επιχειρηματικότητα και του βαθμού ικανοποίησης των επαγγελματιών από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας: Μελέτη περίπτωσης η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης στο νομό Αρκαδίας - Χαριτόπουλος, Σπύρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης, με έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις. Η διερεύνηση πραγματοποιήθηκε τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, ως δευτερογενής έρευνα, όσο και σε εμπειρικό επίπεδο, ως πρωτογενής έρευνα η οποία διεξήχθη μέσα από κατάλληλο ερωτηματολόγιο και δείγμα 50 ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων εστίασης στην περιοχή της Αρκαδίας το έτος 2022. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πανδημία COVID-19 δεν κινητοποίησε σχεδόν καθόλου τις μικρές επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες δεν προσέφεραν υπηρεσίες διανομής στο σπίτι ή / και από το κατάστημα να τις προσφέρουν με αυτή την αφορμή, προκαλώντας, έτσι, σημαντική μείωση στον κύκλο εργασιών στις μικρές επιχειρήσεις εστίασης. Βρέθηκε, επίσης, ότι ο βαθμός ικανοποίησης από τα κρατικά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στις επιχειρήσεις εστίασης ήταν σαφώς μέτριος, όπως ανάλογα μέτρια αξιολογείται και η δυσκολία των διαδικασιών ένταξης στα σχετικά μέτρα. Τα μέτρα που αφορούσαν την ένταξη στο πρόγραμμα μείωσης του επαγγελματικού ενοικίου και την ένταξη στο πρόγραμμα αναστολής εργασίας προσωπικού ήταν τα μοναδικά με υψηλό, σχετικά, βαθμό ικανοποίησης, ενώ για τα μέτρα που αφορούσαν την ένταξη στη ρύθμιση χρεών της πανδημίας και την μετατόπιση ημερομηνιών πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων ήταν αυτά με τον πλέον χαμηλό βαθμό ικανοποίησης. Βρέθηκε, τέλος, ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης θα επηρεαστεί από την αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες όπως η πανδημία COVID-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία κτλ. Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν μια εμφανή έλλειψη κουλτούρας διαχείρισης της αλλαγής (change management) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης, παρόλο που δείχνουν ότι τώρα αντιλαμβάνονται αυτή την έλλειψη. Δείχνουν, επίσης, την αναγκαιότητα για μόνιμη στήριξη από το κράτος με μέτρα, όμως, που έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα και για μόνιμες λύσεις σε θέματα χρηματοδοτήσεων για μια πιο βιώσιμη και αποτελεσματική λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εστίασης.
COVID-19 effect investigation on Greek entrepreneurship and entrepreneurs’ satisfaction degree from pandemic response measures: Case study of catering business operation in the Arcadia prefecture
Μ.Δ.Ε. 27
Keywords: Κλάδος εστίασης; Οικονομικές επιπτώσεις COVID-19; Covid-19; Κλάδος εστίασης; Υπηρεσίες delivery & takeaway; Οικονομικές επιπτώσεις COVID-19; Μέτρα στήριξης; Food & beverages services sector; Delivery & takeaway services; Economic impact ofCOVID-19; Support measures