Εργασιακή ικανοποίηση των εκπαιδευτικών σε Δημοτικά Σχολεία - Χαρίτου, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η επαγγελματική ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μελέτης σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας, αφού σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα και την ψυχική υγεία των εκπαιδευτικών αλλά και με την ευεξία και την αποδοτικότητα των μαθητών. Σκοπός της εργασίας είναι η αποτύπωση του βαθμού ικανοποίησης των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα δημοτικά σχολεία της Καλαμάτας καθώς και τις απόψεις τους για τα χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών συστημάτων που οι μαθητές τους παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις στους διεθνείς γραπτούς διαγωνισμούς “PISA”. Για την εμπειρική αυτή μελέτη χρησιμοποιήθηκε ως ερευνητικό εργαλείο το δομημένο ερωτηματολόγιο. Το δείγμα της έρευνας που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο αποτέλεσαν 75 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται σε πέντε δημοτικά σχολεία της Καλαμάτας. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι υπάρχει συμφωνία των ευρημάτων με παλαιότερες έρευνες. Οι εκπαιδευτικοί είναι ικανοποιημένοι από τη φύση του επαγγέλματός τους, τις διαπροσωπικές σχέσεις με συναδέλφους, τη συνεργασία με τους μαθητές τους, την εποπτεία. Εμφανίζονται μάλλον δυσαρεστημένοι ως προς τις συνθήκες εργασίας και καθόλου ικανοποιημένοι από το μισθό τους, τις ευκαιρίες προαγωγής και το κύρος του εκπαιδευτικού που φθίνει με το πέρασμα των χρόνων. Ως προς τα χαρακτηριστικά των «επιτυχημένων» στους διεθνείς διαγωνισμούς, εκπαιδευτικών συστημάτων, οι εκπαιδευτικοί θα επιθυμούσαν ένα πιο αποκεντρωτικό σύστημα εκπαίδευσης και μεγαλύτερη διδακτική και παιδαγωγική αυτονομία. Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων ως προς την απόκτηση μεγαλύτερης οργανωτικής αυτονομίας ώστε να εμπλέκονται πιο ενεργά οι γονείς των μαθητών καθώς και μεγαλύτερης διοικητικής αυτονομίας ώστε να εμπλέκονται ιδιώτες και διάφοροι κοινωνικοί εταίροι. Ως προς την αξιολόγηση, υπάρχει διχογνωμία για την εσωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και αρνητική στάση για την εξωτερική αξιολόγηση. Τέλος, ελάχιστοι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι ο διευθυντής είναι ο πιο κατάλληλος να επιλέγει το προσωπικό του σχολείου που διοικεί.
Job satisfaction of teachers in Primary Schools
Μ.Δ.Ε. 96
Keywords: Δάσκαλοι -- Επαγγελματική ικανοποίηση -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση; Σχολικό περιβάλλον -- Ελλάδα; Εργασιακή ικανοποίηση; Δάσκαλοι -- Έρευνα -- Καλαμάτα; Teacher; Labor; Satisfaction; Primary; School; Εκπαιδευτικός; Εργασία; Δημοτικό; Σχολείο