Η ένταξη της κινητής μάθησης στο Δημοτικό Σχολείο: μελέτη μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας ΣΤ' Δημοτικού - Κούτρας, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η κινητή μάθηση (mobile learning, m-learning) αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο αναπτυσσόμενο πεδίο στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε). Καλύπτει κάθε μορφή μάθησης που πραγματοποιείται μέσω κινητών συσκευών όπως ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων, υπολογιστές ταμπλέτας (tablets) και προσωπικούς ψηφιακούς βοηθούς (PDAs). Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αξιοποίηση των κινητών συσκευών στην εκπαιδευτική πραγματικότητα εξαιτίας των μεγάλων δυνατοτήτων που αυτές διαθέτουν. Γίνεται προσπάθεια ένταξης της κινητής μάθησης στην εκπαιδευτική καθημερινότητα και αναζητείται η προστιθέμενη αξία που αυτή μπορεί να προσφέρει. Ο στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι να μελετηθούν και να αναλυθούν οι διαδικασίες εντάξεις της κινητής μάθησης σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί την πειραματική μελέτη σε μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού στην διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας μέσω υπολογιστών tablets. Η διδακτική παρέμβαση διάρκειας 12 εβδομάδων περιλάμβανε τον εμπλουτισμό ενός κοινού ηλεκτρονικού τετραδίου των μαθητών μέσω του λογισμικού καταγραφής σημειώσεων Evernote και την δημιουργία ατομικών εννοιολογικών χαρτών μέσω του λογισμικού εννοιολογικής χαρτογράφησης Mindomo. Η επεξεργασία των ερευνητικών αποτελεσμάτων βασίστηκε τόσο στη ποσοτική όσο και στη ποιοτική ανάλυση των σημειώσεων και των εννοιολογικών χαρτών που δημιούργησαν οι μαθητές. Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν και από τις απαντήσεις των μαθητών σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν αφενός την δυναμική της κινητής μάθησης στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και αφετέρου τις διαφορετικές πρακτικές που ακολούθησαν οι μαθητές στην δημιουργία των εννοιολογικών χαρτών. Τα συμπεράσματα της διπλωματικής εργασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό διδακτικών παρεμβάσεων κινητής μάθησης στην εκπαιδευτική πράξη. Η εργασία κλείνει με προτάσεις σχετικά με την παιδαγωγική αξιοποίηση της κινητής μάθησης στα σχολεία.
Αριθμός Εισαγωγής: 010855-010856 cd
Keywords: Εκπαιδευτική τεχνολογία; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή; Υπολογιστές και παιδιά; Κινητή μάθηση; ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση; Βιωματική δράση; Εννοιολογική χαρτογράφηση; Καταγραφή σημειώσεων; Mobile learning; ICT in Primary Education; Experiential activity; Conceptual mapping; Note-taking