Οι ΦΟΔΣΑ και η διαχείριση απορριμμάτων. Μελέτη περίπτωσης η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων - Κιτσάκης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να πραγματοποιήσει μία συγκριτική μελέτη των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦοΔΣΑ). Οι ΦοΔΣΑ είναι οι αρμόδιοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί μέχρι σήμερα το καλύτερο παράδειγμα στην διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων με πέντε ΦοΔΣΑ, ενώ η οργάνωση είναι άρτια ακόμη και σε επίπεδο αποκομιδής των απορριμμάτων στους Δήμους, με επάρκεια κάδων απόθεσης και ανακύκλωσης. Η επιτυχία της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να αποδίδεται στις επιτυχημένες συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού φορέα, που έχουν οδηγήσει σε λειτουργικές και αποτελεσματικές αποφάσεις. Αντίθετα, οι πρακτικές των ΦοΔΣΑ στην Πελοπόννησο και στα Νησιά του Ιονίου δεν έχουν αποδώσει, με αποτέλεσμα μεγάλα πρόστιμα στην πρώτη περίπτωση και σοβαρές κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις στην δεύτερη περίπτωση. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι οι δύο περιφέρειες θα πρέπει να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να υιοθετηθούν αποτελεσματικές πρακτικές που θα επιτρέψουν στις δύο περιφέρειες να επιτύχουν μία υγιή κανονικότητα στην διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων.
FODSA (The solid waste management entities) and waste management. Case study of the region of Epirus and the region of the Ionian islands
Keywords: Απορρίμματα; Απόβλητα--Διαχείριση--Ελλάδα; Απόβλητα--Διαχείριση; ΦΟΣΔΑ; ΣΔΙΤ; Περιφέρεια Ηπείρου; Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων