Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Μεσσηνία (1944-1949): Οι πρωταγωνιστές και οι επιχειρήσεις - Κότση, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τον Εμφύλιο Πόλεμο στη Μεσσηνία την περίοδο 1943-1949. Η σύντομη ιστορική αναδρομή των γεγονότων κρίνεται αναγκαία, ενώ στα κεφάλαια που έπονται, καταγράφονται οι σπουδαιότερες μάχες και η δράση των πρωταγωνιστών, καθώς και τα κρίσιμα γεγονότα που τροφοδοτούσαν τη βία έως το 1948, όταν ο Εμφύλιος Πόλεμος πέρασε στην τελευταία φάση. Ερευνώντας και αναδεικνύοντας αρχειακό υλικό, μαρτυρίες και άρθρα από τον Τύπο της εξεταζόμενης περιόδου αποθησαυρίζεται εσμός υλικού, το οποίο καταδεικνύει τα γεγονότα αλλά και την κατάσταση της Μεσσηνίας τόσο κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης, όσο και την επαύριο του Εμφυλίου.
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- Εμφύλιος Πόλεμος, 1944-1949; Πελοπόννησος (Ελλάδα) -- Ιστορία, Στρατιωτική -- 20ος αιώνας; Μεσσηνία (Ελλάδα) -- Ιστορία, Στρατιωτική -- 20ος αιώνας; Μελιγαλάς (Μεσσηνία, Ελλάδα) -- Ιστορία; Αντάρτης; Αντίσταση; Αριστερά; Δωσίλογος; Εμφύλιος Πόλεμος στη Μεσσηνία; Καλαμάτα; Μελιγαλάς; Μεσσηνία; Πηγάδα; Rebel; Resistance; Left; Traitor; Civil War in Messinia; Kalamata; Meligalas; Messinia; Pigada