Οι προϋποθέσεις μετασχηματισμού μιας Πόλης σε Έξυπνη – Περίπτωση Δήμου Αχαρνών - Γκίκα, Κλειώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως κύριο άξονα την παρουσίαση των βασικών αρχών λειτουργίας μιας έξυπνης πόλης και πως αυτές θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης πόλης. Η εργασία ξεκινά με την κατανόηση των λειτουργιών και των αρχών μίας έξυπνης πόλης, συνεχίζει με την μελέτη πόλεων οι οποίες έχουν ενσωματώσει σε αρκετά έως πολύ μεγάλο βαθμό τις αρχές και λειτουργίες μίας έξυπνης πόλης. Η μεθοδολογία της έρευνας βασίζεται στην βιβλιογραφική ανασκόπηση που συμβάλει στην αποσαφήνιση των ορισμών και τη συγκριτική μελέτη παραδειγμάτων έξυπνων πόλεων. Σκοπός της κατανόησης των αρχών λειτουργίας των έξυπνων πόλεων και της μελέτης πετυχημένων παραδειγμάτων αυτών είναι η ανάλυση της περίπτωσης του Δήμου Αχαρνών και η παρουσίαση ενός πλάνου υιοθέτησης αυτών των αρχών και λειτουργιών, ή τουλάχιστον μέρους αυτών, που θα επιτρέψει στον Δήμο να παρέχει καλύτερη ποιότητα ζωής και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους κατοίκους και στους επισκέπτες του.
The conditions for transforming a City into a Smart City – The Case of the Municipality of Acharnes
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Έξυπνη πόλη; Τεχνολογίες έξυπνης πόλης; Διαδίκτυο των πραγμάτων; Εφαρμογές; Δήμος Αχαρνών