Η συμβολή της Δραματικής Τέχνης στη μείωση του σχολικού άγχους, σε μαθητές της Β/θμιας Εκπαίδευσης: Μια έρευνα δράσης στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου - Σολακούδη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα εργασία γίνεται περιγραφή της έρευνας δράσης που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές της Α’ Γυμνασίου, που φοιτούν στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθεί το κατά πόσο οι Τέχνες γενικά και η Δραματική Τέχνη ειδικότερα, μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να διαχειριστούν το άγχος τους. Συγκεκριμένα, εξετάζεται ο βαθμός στον οποίο η εφαρμογή της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση μπορεί να έχει θετική επιρροή στον έλεγχο και την τροποποίηση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα παιδιά τις δύσκολες καταστάσεις και κατ’ επέκταση, το άγχος. Έτσι λοιπόν, στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται το πλαίσιο εφαρμογής της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύονται οι αγχώδεις διαταραχές στους εφήβους. Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η σύνδεση μεταξύ σχολικού άγχους και της Τέχνης ως θεραπευτικού εργαλείου. Ακολουθεί η ανάλυση της μεθοδολογίας της έρευνας, η παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων αυτής. Η μέθοδος η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα εργασία, είναι η έρευνα δράσης. Πιο συγκεκριμένα, στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου, θα μοιραστεί στους μαθητές ένα ερωτηματολόγιο διαβαθμισμένης κλίμακας μέσα από το οποίο θα δοθεί απάντηση στο υπό μελέτη ζήτημα. Στην συνέχεια, παρουσιάζεται στατιστική ανάλυση των δεδομένων με το στατιστικό πακέτο SPSS. Τέλος, μετά την παράθεση των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται συζήτηση των αποτελεσμάτων καθώς και η εξαγωγή των συμπερασμάτων.
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Σχολικό άγχος; Αγχώδεις διαταραχές; Άγχος; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Έφηβοι; Σχολικό άγχος, αγχώδεις διαταραχές και έφηβοι, δραματικό παιχνίδι και άγχος, δραματικό παιχνίδι και εκπαίδευση