Η συμβολή του τουρισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου - Λυμπέρη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τη συμβολή του τουρισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη της Πελοποννήσου, αναλύοντας τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τουρισμός έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των τοπικών εισοδημάτων, ενώ συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ωστόσο, παρατηρούνται προκλήσεις στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η συσχέτιση μεταξύ των διαφόρων πτυχών της ανάπτυξης υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένες στρατηγικές που ενσωματώνουν οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προσεγγίσεις. Οι περιορισμοί της μελέτης επισημαίνουν την ανάγκη για μελλοντικές έρευνες με μεγαλύτερα δείγματα και ποιοτικές μεθόδους.
Τhe contribution of tourism to the regional development of the Peloponnese
Μ.Δ.Ε. 374
Keywords: Tourism-Greece; Rural development; Peloponnesus (Greece : Peninsula); Τουρισμός-Ελλάδα; Περιφερειακή ανάπτυξη; Πελοπόννησος (Ελλάδα: Χερσόνησος); Τουρισμός; Περιφερειακή ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; Κοινωνική ανάπτυξη; Βιωσιμότητα; Tourism; Regional Development; Economic Growth; Social Development; Sustainability