Διερεύνηση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας σε διαφορετικούς πληθυσμούς που προσέρχονται σε υπηρεσίες υγείας του νομού Λακωνίας - Φλώρος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Σκοπός : Η οικονομική κρίση και η γενικότερη ύφεση θεωρείται υπεύθυνη για την πρόκληση κατάθλιψης και ψυχολογικού στρες στον επηρεαζόμενο πληθυσμό. Η Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Υλικό – Μέθοδος : Πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική έρευνα με σκοπό να ανιχνευθεί η καταθλιπτική συμπτωματολογία σε πληθυσμό ατόμων που επισκεπτόταν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία στη Λακωνία για προγραμματισμένα ραντεβού και χρόνια προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα αυτοαξιολόγησης της κατάθλιψης κατά Zung. Αποτελέσματα : Το ερωτηματολόγιο το συμπλήρωσαν 705 ασθενείς, από τους οποίους οι 321 ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία των ανδρών ήταν 52,7 έτη (19,4 SD) και στις γυναίκες ήταν 47,6 έτη (16,7 SD). 274 ασθενείς (38,9%) είχαν SDS Zung > 50, εμφανίζοντας καταθλιπτική συμπτωματολογία. 171 ασθενείς βρέθηκαν με ήπια κατάθλιψη (24,2%), 80 ασθενείς (11,3%) εμφάνιζαν μέτρια καταθλιπτική συμπτωματολογία και 23 ασθενείς (3,2%) σοβαρή συμπτωματολογία. Από το σύνολο των ασθενών μόνο οι 18 (2,5%) λάμβαναν αντικαταθλιπτική αγωγή. Βρέθηκε ότι η καταθλιπτική συμπτωματολογία συνδεόταν με το γυναικείο φύλο, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και την Οστεοαρθρίτιδα (p<0.05). Συμπεράσματα : Παρόλο που η κατάθλιψη έχει καταγραφεί ως ένα πρόβλημα υγείας που απασχολεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, βρέθηκε ότι υπάρχει ένας εξαιρετικά μεγάλος δείκτης επιπολασμού στην Ελλάδα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι άνθρωποι δεν είναι ενημερωμένοι ή δεν ψάχνουν ιατρική βοήθεια για τη συμπτωματολογία τους και έτσι οι γιατροί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να επαγρυπνούν για το πρόβλημα.
Keywords: Κατάθλιψη, Ψυχική; Συμπτώματα; Depression, Mental; Symptoms; Primary health care; Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Κατάθλιψη; Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Οικονομική κρίση; Κλίμακα αυτοαξιολόγησης κατά Zung; Depression; Primary health care; Financial economic crisis; SDS Zung; Selfassessment