Απόψεις ατόμων με αναπηρία για την Ηλεκτρονική Προσβασιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η περίπτωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης - Μαροπούλου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η αναπηρία έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό πολιτικό ζήτημα, ιδίως σε σχέση με τη διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις διατυπωμένες πολιτικές, δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποί μας που στερούνται ίσων δυνατοτήτων και ευκαιριών στην κοινωνική ζωή, εξαιτίας αδυναμιών στο σύστημα διοίκησης, παγιωμένων στάσεων και αντιλήψεων και κατεστημένων πρακτικών που διαιωνίζουν τις κοινωνικές ανισότητες. Διερευνάται και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής πολιτικών και μέτρων που υιοθετήθηκαν και υιοθετούνται στην Ελλάδα για την υλοποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την επακόλουθη προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε αυτή. Το θέμα της μελέτης είναι πρωτότυπο σε ακαδημαϊκό επίπεδο καθότι η επισκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι η πλειονότητα αντίστοιχων ερευνητικών εργασιών επικεντρώνονται στην μελέτη της φυσικής προσβασιμότητας. Η υλοποίηση της ισότιμης ψηφιακής εξυπηρέτησης είναι ένα επίκαιρο θέμα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, λόγω των πρωτοφανών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία και για τα Άτομα με αναπηρία. Η παρούσα μελέτη περιέχει ποιοτική και ποσοτική έρευνα που εκπονήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων και τη διεξαγωγή συνεντεύξεων. Στη μελέτη καταγράφηκαν οι απόψεις ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και στελεχών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με το επίπεδο Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στους Οργανισμούς Α΄ και Β΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αλεξανδρούπολης. Αναφορικά με το μοντέλο παροχής υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας των ΟΤΑ, η μελέτη απέδειξε ότι κρίνονται επιβεβλημένες, περεταίρω παρεμβάσεις, που θα ενσωματώνουν πλήρως τις ανάγκες διαφορετικών μορφών αναπηρίας (π.χ ανάπτυξη πιο στοχευμένων υπηρεσιών για ΑμεΑ με προβλήματα ακοής, όρασης κ.ά.). Από πλευράς ΑμεΑ, είναι εμφανές το έλλειμμα τεχνολογικής, εκπαιδευτικής και οικονομικής υποστήριξης. Είναι μείζονος σημασίας να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης και να λάβουν μέτρα για την υποστήριξη της Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας και την εφαρμογή των Νόμων. Ολοκληρώνοντας, ο περιορισμός του δείγματος δεν μπορεί να δώσει αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα για το σύνολο των ΟΤΑ της χώρας. Σε μελλοντικές έρευνες είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί ένα πιο ευρύ και αντιπροσωπευτικό δείγμα, με πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση από ειδικούς προγραμματιστές και χρήστες με ιδιαιτερότητες.
Views of People with Disability Regarding Electronic Accessibility in Local Administrative Organizations: The Case of the Municipality of Alexandroupolis
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια Διοίκηση--Ελλάδα; Άτομα με αναπηρία; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ηλεκτρονική προσβασιμότητα; Φραγμοί επικοινωνίας; Πρόληψη και καθολική πρόσβαση