Διερεύνηση βαθμού υιοθέτησης προτύπων ποιότητας διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης και αποκατάστασης - Θεοδωρακοπούλου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μελέτη ασχολήθηκε με το ζήτημα της διερεύνησης του βαθμού υιοθέτησης προτύπων ποιότητας διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης και αποκατάστασης και ολοκληρώθηκε μέσα από πέντε κεφάλαια. Πιο αναλυτικά, αρχικά, τέθηκαν εισαγωγικές για το θέμα πληροφορίες. Έπειτα, στη βιβλιογραφική ανασκόπηση τονίστηκε η διοίκηση ολικής ποιότητας σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, τους κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν τη ΔΟΠ και το βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η μεθοδολογία της έρευνας κατέγραψε τους τρόπους που εφαρμόστηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω έρευνα . Έπειτα καταρτίστηκαν τα στατιστικά αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από τη θεωρία και την έρευνα. Η μελέτη κατέληξε στο ότι οι συμμετέχοντες συμφωνούν σε υψηλότερο βαθμό πως ο οργανισμός τους χρησιμοποιεί ποίκιλα εργαλεία για την επιλογή προσωπικού και πως εφαρμόζονται ανταγωνιστικές διαδικασίες για την προσέλευση ικανών υποψηφίων υπαλλήλων. Μέσα από το πρώτο ερευνητικό ερώτημα, προέκυψε πως οι άνδρες είναι σύμφωνοι πως ο οργανισμός τους έχει υιοθετήσει πρότυπα για την επίτευξη και την διαμόρφωση κατάλληλων εργασιακών συνθηκών. Μέσα από το δεύτερο ερευνητικό ερώτημα, προέκυψε πως όσο υψηλότερη είναι η ηλικία των συμμετεχόντων, τόσο λιγότερο συμφωνούν πως ο οργανισμός που απασχολούνται έχει υιοθετήσει πρότυπα ποιότητας διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού σχετικά με την συμμετοχή της διοίκησης και την αντιμετώπισή της προς τους υπαλλήλους. Τέλος, η αύξηση της ηλικίας συμφωνεί με μείωση του επιπέδου όπου οι ερωτηθέντες είναι σύμφωνοι πως ο οργανισμός τους υιοθετεί πρότυπα για την αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων.
Investigating the degree of adoption of human resource management quality standards in private education and rehabilitation organizations
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Ποιοτικός έλεγχος; Total quality management; Personnel management; Quality control; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Ανθρώπινο δυναμικό; Οργανισμοί εκπαίδευσης και αποκατάστασης; Πρότυπα ποιότητας; Total quality management; Human resources; Εducation and rehabilitation organizations; Quality standards