Μελέτη τάσης δικτύου διασυνδεδεμένου αιολικού πάρκου - Κυριακόπουλος, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην παρούσα εργασία συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν βιβλιογραφικές πηγές οι οποίες αναφέρονται στο κεφάλαιο με τίτλο «Βιβλιογραφία». Η διπλωματική εργασία έχει σκοπό να προσομοιάσει ένα αιολικό πάρκο συνολικής ισχύς 9 MW. Το πάρκο αποτελείται στο σύνολο του από 6 ανεμογεννήτριες διπλής ανατροφοδότησης 1,5 MW η κάθε μία. Για την επίτευξη της προσομοίωσης χρησιμοποιήθηκε το Matlab-Simulink. Αρχικά στο κεφάλαιο 1, γίνεται μία γενική αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ποιες είναι οι κυριότερες από αυτές και μία μικρή ανάλυση για την αιολική ενέργεια. Στο κεφάλαιο 2 δίνεται έμφαση στις ανεμογεννήτριες, δηλαδή στο κατασκευαστικό τους μέρος. Χαρακτηριστικά αναλύονται θέματα όπως η δομή, τα μέλη, οι τύποι αλλά και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στο 3ο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των αιολικών πάρκων και πως μπορούν να συνθέσουν ένα μεγάλο ενιαίο σύστημα για μεγαλύτερη απόδοση. Το 4ο κεφάλαιο αναφέρεται στην μοντελοποίηση ανεμογεννητριών DFIG. Αναλύει τις επαγωγικές γεννήτριες, τις καταστάσεις που μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες και την περίπτωση της βύθισης τάσης. Γίνεται επίσης αναφορά στους μετατροπείς μιας DFIG ανεμογεννήτριας, στο διανυσματικό έλεγχο με τα μοντέλα Park και d-q, και τέλος τα συστήματα ελέγχου των ανεμογεννητριών. Το κεφάλαιο 5 είναι αφιερωμένο στην πραγματοποίηση της προσομοίωσης των διάφορων καταστάσεων του πάρκου. Οι προσομοιώσεις έλαβαν χώρα σε περιβάλλον Matlab και Simulink, των οποίων τα συμπεράσματα εμφανίζονται στο 6ο κεφάλαιο.
Interconnected wind farm voltage study
Interconnected wind farm voltage study
Keywords: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αιολική ενέργεια, Ανεμογεννήτριες, Αιολικά πάρκα ,Μοντελοποίηση συστήματος ανεμογεννήτριας, Προσομοίωση αιολικού πάρκου, Συμπεράσματα; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αιολική ενέργεια; Ανεμογεννήτριες; Αιολικά πάρκα; Μοντελοποίηση συστήματος ανεμογεννήτριας; Προσομοίωση αιολικού πάρκου