Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως πεδίο ανάπτυξης των θεσμοθετημένων φορέων της κοινωνικής οικονομίας: Προοπτικές και προβληματισμοί - Λάμπρου, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη συμβολή της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στην κοινωνική ευημερία, εστιάζοντας στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στην αντιμετώπιση κοινωνικών και επαγγελματικών αδιεξόδων. Στόχος είναι να αναδειχθεί η δυναμικότητα του τομέα, ως εργαλείου για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης, με έμφαση στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Ως εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, η Κ.ΑΛ.Ο. μπορεί να αποτελέσει ένα όπλο της αυτοδιοίκησης για την επίλυση πολλών κοινωνικών ζητημάτων. Ωστόσο η δύναμη κάθε εργαλείου εξαρτάται από τον τρόπο χειρισμού του και η κακή του χρήση μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, διερευνάται λοιπόν, η δράση των φορέων της Κ.ΑΛ.Ο. με έμφαση στην εξέταση των δυνατοτήτων και προκλήσεων κατά τη συνέργεια τους με την τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης εξετάζεται κατά πόσο το θεσμικό και νομικό πλαίσιο εξασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα τους και αποτρέπει την κακή εργαλειακή χρήση τους. Στο δεύτερο μέρος θα μελετηθεί η Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων «Νέοι Ορίζοντες», η οποία ιδρύθηκε από πρώην τροφίμους σωφρονιστικών ιδρυμάτων με σκοπό την προώθησή τους στην αγορά εργασίας και την κοινωνική τους επανένταξη. Η συγγραφή της εργασίας θα βασιστεί στη θεωρητική προσέγγιση και στη βιβλιογραφική έρευνα, σε άρθρα από έγκυρες ιστοσελίδες, στην αξιοποίηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς υλικού και στη μελέτη του θεσμικού πλαισίου. Για το εμπειρικό μέρος πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα μέσω συνεντεύξεων, με τη χρήση άλλοτε δομημένου και άλλοτε ημιδομημένου ερωτηματολογίου.
Local self Government Organizations as a field of development of institutionalized social economy bodies: Prospects and concerns
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Κοινωνική πολιτική; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Κοινωνική οικονομία; Απασχόληση