Σκιαγραφόντας τη συλλογικότητα. Η ταυτότητα του αλβανού μετανάστη - Πύργος, Αντώνης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Στη μελέτη αυτή γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του σύνθετου φαινομένου της μετανάστευσης στην εποχή των οικονομικών και κοινωνικοπολιτισμικών κρίσεων. Επιχειρούμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του σύγχρονου μετανάστη, τη συγκρότηση συλλογικών ταυτοτήτων, τον καθορισμό της εργασίας και του φύλου. Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις έννοιες της κοινωνικής αναπαραγωγής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, τη σχέση που συγκροτούν με την κοινωνική αποδοχή ή την κοινωνική περιθωριοποίηση. Στη συνέχεια περιγράφεται η σημασία της εθνοτικής ομάδας μέσα από τη διερεύνηση του κοινωνικού δικτύου. Η θέση που κατέχει το ίδιο το δίκτυο προσδιορίζει τη θέση του ίδιου του μετανάστη. Τέλος στα γενικά συμπεράσματα τονίζεται ο χαρακτήρας της "νέας" μετανάστευσης. Ειδικότερα, δίνοντας έμφαση στη διαμόρφωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μετανάστη κατά την αλληλεπίδραση με την κοινωνία υποδοχής προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε συνολικότερα την έννοια της μετανάστευσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 009866
Keywords: Αποδημία και εποίκηση -- Κοινωνικές απόψεις; Μετανάστες; Μετανάστευση; Κοινωνικός αποκλεισμός; Κοινωνική ενσωμάτωση