Δομές παροχής κοινωνικών και προνοιακών υπηρεσιών στην πόλη της Βέροιας - Παυλίδου, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Βασικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσουμε την προσφορά των δομών παροχής κοινωνικών και προνοιακών υπηρεσιών στην πόλη της Βέροιας προς τους κοινωνικά αδύναμους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται οι στόχοι κατά την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης και η εξασφάλιση ποιότητας ζωής σε άτομα με ειδικές ανάγκες, η στήριξη της τρίτης ηλικίας και η διασφάλιση εργασίας. Ακόμη, ερευνάται η ποιότητα της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα γενικότερα, με αποτέλεσμα να διακρίνουμε ότι η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής είναι πιο αποτελεσματική, όταν ασκείται σε τοπικό επίπεδο συνεργατικά μεταξύ των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους λοιπούς μη κυβερνητικούς φορείς. Άλλωστε, η ύπαρξη έντονων κοινωνικών προβλημάτων και κοινωνικών ανισοτήτων καθιστούν αναγκαία και άμεσης προτεραιότητας την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Επιπλέον, προκειμένου η κοινωνική πολιτική στην πόλη της Βέροιας να είναι αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική θα πρέπει να δημιουργηθεί κεντρικό συντονιστικό όργανο σε επίπεδο πόλης ή νομού που θα καθορίζει και θα σχεδιάζει τις προτεραιότητες στον τομέα άσκησης της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε πρόβλημα κατά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, όπως η έλλειψη πόρων, η έλλειψη συντονισμού των φορέων κ.λπ. Η μεθοδολογία που ακολουθείται στην παρούσα εργασία περιλαμβάνει, βιβλιογραφική έρευνα, έρευνα της οικείας νομοθεσίας και ερωτηματολόγιο.
Structures for the provision of social and welfare services in the city of Veroia
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Απασχόληση; Βέροια; Κοινωνική πολιτική; Δομές; Σύλλογοι; Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου