Μεταναστευτικές-Προσφυγικές Ροές στην Ελλάδα, 2013-2018: Ανάλυση Διαβάθμισης Κινδύνων Σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO 31000: 2018 - Παράσχη, Αικατερινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η Ελλάδα είναι το πλέον εκτεθειμένο κράτος της ΕΕ στις διεθνείς μεταναστευτικές- προσφυγικές ροές λόγω, κυρίως, της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της στο γεωπολιτικό υποσύστημα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της αδυναμίας της ΕE να συστήσει ένα επαρκές και αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης των μεταναστευτικών - μεταναστευτικών ροών. Το κεντρικό ερώτημα της εργασίας είναι κατά πόσο η αύξηση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών συνεπάγεται κινδύνους για την ελληνική κοινωνία. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη των κινδύνων σε εθνικό επίπεδο από την αύξηση των μεταναστευτικών - προσφυγικών από υπηκόους τρίτων χωρών προς την ΕΕ κατά την περίοδο 2013 -2018. Οι κίνδυνοι αυτοί επηρεάζουν την διατήρηση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής της χώρας καθώς και την εσωτερική ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Για την ανάδειξη και διαβάθμιση των κινδύνων αξιοποιήθηκε το Διεθνές Πρότυπο Διαχείρισης Κινδύνου ISO 31000:2018. Πρόκειται για μέθοδο που εστιάζει στην αναγνώριση, ανάλυση και αξιολόγηση των κινδύνων, υπό το πρίσμα της σπουδαιότητας, της πιθανότητας εκδήλωσης, της ενδεχόμενης επίδρασης σε περίπτωση εκδήλωσης, στην ελληνική κοινωνία, καθώς και στους τρόπους διαχείρισης των κινδύνων αυτών. Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το δημογραφικό και η εισαγωγή εθνοπολιτισμικών εθνοφυλετικών στοιχείων υπονομεύουν σταδιακά την εθνική και κοινωνική συνοχή της χώρας. Επίσης, ο θρησκευτικός και εθνικιστικός φονταμενταλισμός, οι μη διαχειρίσιμες καταστάσεις καθώς και η αδυναμία προσαρμογής των πολιτικών και κοινωνικών δομών στα νέα δεδομένα επηρεάζουν την εσωτερική ασφάλεια. Τέλος, δεν πρέπει να αγνοηθούν οι κίνδυνοι που αφορούν στη τρομοκρατία και στη δράση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, κίνδυνοι που ανήκ ουν στις ευρύτερη οικογένεια των ασύμμετρων απειλών.
Migration - Refugee Flows in Greece 2013-2018 Managing Risks According to ISO 31000:2018
Keywords: Κίνδυνος, Διαχείρισή του; Μετανάστευση; Μετανάστευση--Ελλάδα; Πρόσφυγες; Κίνδυνος; ISO 31000:2018; Μετανάστης; Πρόσφυγας; Απειλή