Διερεύνηση των ψυχοδυναμικών και αλληλεπιδραστικών σχέσεων της οικογένειας με άτομο με ΔΕΠΥ (κατηγορία ΕΕΑ) - Παναγιωτοπούλου, Μάρθα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στη παρούσα μελέτη διερευνώνται οι ψυχοδυναμικές και αλληλεπιδραστικές σχέσεις της οικογένειας με άτομο με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ). Η έρευνα διεξάγεται στο πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ψυχοδυναμικές σχέσεις παρουσιάζει το γεγονός της υιοθεσίας μετά από επιλογή και των δύο γονέων. Ακόμη, η ποιότητα των διαφορετικών αλληλεπιδραστικών σχέσεων του κάθε γονέα ξεχωριστά με το παιδί επηρεάζει τη συναισθηματική οργάνωση και την εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, σχεδιάζονται και εφαρμόζονται διδακτικές διαφοροποιήσεις με το Στοχευμένο Ατομικό Δομημένο Ενταξιακό Πρόγραμμα Παρέμβασης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ) με έμφαση στην υποστήριξη του μαθητή με ΔΕΠΥ. Το ΣΑΔΕΠΕΑΕ εστιάζει στην ανάπτυξη και διεύρυνση του εύρους προσοχής και στη τόνωση του αυτοσυναισθήματός του. Η μεθοδολογία είναι μεικτή καθώς αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Η ομάδα στόχου αποτελείται από μελέτη περίπτωσης, μαθητή 10 ετών με ΔΕΠΥ, ο οποίος είναι υιοθετημένος. Tα ποιοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω της μεθοδολογίας της παρατήρησης, μεθοδολογία παρέμβασης και την ειδική διδακτική, καθώς και από τα αποτελέσματα ημι-δομημένων συνεντεύξεων. Τα ποσοτικά δεδομένα συλλέχτηκαν μέσω ερωτηματολογίων που αφορούν εκπαιδευτικούς συμπεριλαμβανομένων και του σχολείου όπου φοιτά ο μαθητής, καθώς και μέσω της διαδικασίας του πειράματος επάνω στο μαθητή με ΔΕΠ-Υ με στοχευμένες κοινωνικές ιστορίες.
L' indagine delle relazioni psicodinamiche e interattive di famiglia con persona di Disturbo da deficit di Attenzione/ Iperattivita
Investigation of psychodynamic and interactive relations of the family with a person with Attention Deficit Hyperactivity Disorder
Keywords: Παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής -- Οικογενειακές σχέσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Υπερκινητικά παιδιά – Οικογενειακές σχέσεις -- Ελλάδα – Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα – Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα – Ψυχολογικές απόψεις; ΔΕΠ-Υ; Ψυχοδυναμικές - αλληλεπιδραστικές σχέσεις; Οικογένεια; Υιοθεσία; ΣΑΔΕΠΕΑΕ