Ο κοσμοπολιτισμός και η εκπαίδευση στην ιδιότητα του πολίτη: Φιλοσοφικές και παιδαγωγικές αναζητήσεις - Μητσόπουλος, Γρηγόριος Α. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να συνδυ άσει κα ι να ενώσει τις επαγγελίες του πρώιμου κοσμοπολιτισμού με τον σημ ερι νό βίο των πολιτών του κόσμου. Ενώ σήμερα, λόγω των τεχνολογι κών επιτευγμά των και διευκολύνσεων τα άτομα έρχονται σε επαφή με ανθρώπους διαφόρων πολιτισμών, παρατηρείται η σύναξη αυτή να διέπεται από αστάθεια, διαρκή ρευστότητα και μελλοντική αβεβαιότητα. Γιατί, ενώ ερχόμαστε σε γνωριμία με τους παγκόσμιους συμπολίτες μας, δεν μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία παρά μόνο με διάχυτη φοβία και καχυποψία; Συνδετικός κρίκος της ανθρώπινης συνύπαρξης, αποτελούν τα ουσιώδη διδάγματα, ο τρόπος ζωής, η νοηματοδότηση της ανθρώπινης φύσης, ζωής και ευδαιμονίας από πρόσωπα που συνέλαβαν και έκαναν κτήμα εσαεί την ιερότητα του κάθε ατόμου στον κοινό χώρο. Σκοπός της εργασίας είναι να μεταβιβάσει τα διδάγματα αυτά στη σύγχρονη παιδαγωγική. Έτσι στρέφεται στη μελέτη και στην ερμηνεία αρχαίων φιλοσοφικών κειμένων και σύγχρονων εκπαιδευτικών πρακτικών. Μέσω της σύγκλισης αυτής, η κοσμοπολίτικη εκπαίδευση θα είναι εγγύτερα σε θέση να αντιμετωπίσει φθοροποιές δυνάμεις που απειλούν την ανθρώπινη υπόσταση, όπως οι ρατσισμοί, οι εθνικισμοί, οι φονταμενταλισμοί και ο ατομισμός. Δια βίου παιδεία και πορεία συνάντησης με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Αριθμός Εισαγωγής: 009862
Keywords: Διεθνισμός; Εκπαίδευση; Εκπαιδευτική πολιτική; Κοσμοπολιτισμός; Στωϊκοί; Χριστιανισμός; Κάντ; Μετανεωτερικότητα; Εκπαιδευτική πολιτική; Ανθρώπινα δικαιώματα; Ηθική διαπαιδαγώγηση