Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος κοινωνικής προστασίας: Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής στη συμβολή ανεύρεσης εργασίας των ωφελούμενων. Περίπτωση του Δήμου Κομοτηνής. - Τζαμπάζογλου, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η οικονομική ύφεση και οι διαρκείς μεταβολές σε κοινωνικοπολιτισμικό επίπεδο έχουν επιφέρει σωρεία αρνητικών επιπτώσεων στις κοινωνίες. Με την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων ασχολείται η επιστήμη της Κοινωνικής Πολιτικής της οποίας βασικό μέλημα αποτελεί η συνολική αξία στο εκάστοτε κοινωνικό γίγνεσθαι συσχετίζοντας το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον. Επιγραμματικά, στοχεύει στην ευημερία των πολιτών (ηθική, οικονομική, ψυχολογική) και ως εκ τούτου καταρτίζονται αντίστοιχες πολιτικές παροχών και προγραμμάτων. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της Κοινωνικής Πολιτικής αποτυπώνεται έτσι μέσω πλήθους κοινωνικών προγραμμάτων που καταρτίζονται ως αντίβαρο στις κοινωνικές παθογένειες. Ωστόσο, η αξιολόγηση των κοινωνικών προγραμμάτων αποτελεί έναν εξαιρετικό χρήσιμο φακό μέσω του οποίου αναδεικνύεται ο βαθμός αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων και η θετική ή μη συμβολή τους στην κοινωνία και είναι πάντα χρήσιμη η εφαρμογή της. Επίσης, η σχετική βιβλιογραφική ανασκόπηση αναδεικνύεται σε πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο για την ανίχνευση μοτίβων όσο και ως σημαντικός όγκος δεδομένων και αποτελεσμάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης κοινωνικής πολιτικής προς όφελος της κοινωνίας.
Evaluation of the effectiveness of the social protection program: Reconciliation of family and professional life in contributing to the beneficiaries' job search. Case of the Municipality of Komotini.
Keywords: Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική; Κοινωνική πολιτική; Οικογενειακή πολιτική; Αξιολόγηση κοινωνικών προγραμμάτων; Πρόγραμμα «Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»; Αύξηση απασχολησιμότητας