Ο ρόλος των γυναικών στην Επανάσταση του 1821 μέσα από τη λογοτεχνία - Κοσσιώρη, Σωτηρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η συμβολή των γυναικών στην επανάσταση του 1821 υπήρξε σημαντική. Είχαν ενεργό συμμετοχή στον αγώνα. Πολλές από αυτές μάλιστα πολέμησαν και αγωνίστηκαν για την ελευθερία και προτίμησαν το θάνατο και τη θυσία από το να γίνουν αιχμάλωτες στα χέρια των εχθρών. Αγωνίστηκαν με ηρωισμό αψηφώντας τους κινδύνους. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν η Μαντώ Μαυρογένους, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Δόμνα Βισβίζη, οι γυναίκες του Σουλίου, του Μεσολογγίου, της Τριπολιτσάς, της Χίου καθώς και της Νάουσας. Οι θυσίες τους και η δράση τους τόσο στα πεδία των μαχών όσο και πίσω από αυτά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλούς λογοτέχνες.
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829 -- Γυναίκες, συμμετοχή των; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829 -- Γυναίκες; Γυναίκες επαναστάτριες στη λογοτεχνία; Γυναίκες στη λογοτεχνία; Επανάσταση; Αγώνας; Γυναίκες; Συνεισφορά; Αιχμαλωσία; Θυσία; Θάνατος; Λογοτεχνία; Revolution; Struggle; Women; Contribution; Captivity; Sacrifice; Death; Literature