Η ψηφιοποίηση των εγγράφων στην Ελλάδα και η εφαρμογή της στην τοπική αυτοδιοίκηση - Θεοχάρη, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 το διαδίκτυο αποτέλεσε μια νέα σπουδαία καινοτομία και ανακάλυψη. Οδήγησε στη μετάβαση της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας προς μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Ο μέχρι τότε παραδοσιακός τρόπος συναλλαγής των ανθρώπων και των επιχειρήσεων – δημόσιων ή και ιδιωτικών - άλλαξε ριζικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μετάβαση από το συμβατικό στο ψηφιακό περιβάλλον επιτεύχθηκε μέσα από τη διαδικασία της ψηφιοποίησης. Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας τόσο σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο όσο και σε κρατικό και βέβαια παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα η ψηφιοποίηση εγγράφων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκουν άμεσα την εκάστοτε πληροφορία, όσο και για τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι την παρέχουν. Η διαδικασία ωστόσο για να είναι επιτυχημένη απαιτείται αρχικά πολύ καλός σχεδιασμός, και έπειτα κατάλληλη υποδομή σε υλικό και λογισμικό και ένα περιβάλλον με κατάλληλο εξοπλισμό για τη διαδικασία της καθαυτού ψηφιοποίησης.
Keywords: Αρχεία -- Διαχείρηση; Ψηφιοποίηση; Έγγραφα; Ψηφιοποίηση εγγράφων; Κατάλληλο υλικό; Ελληνική πραγματικότητα; Τοπική αυτοδιοίκηση