Διερεύνηση των υπηρεσιών Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας που παρέχονται από το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η επίδρασή τους στις προσδοκίες και την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών, στον σύγχρονο εργασιακό χώρο. - Θωμά, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της λειτουργίας των υπηρεσιών που παρέχονται στους φοιτητές για την προώθηση της επαγγελματικής τους ανάπτυξης. Δίνεται έμφαση στο γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου και εξετάζεται αν οι εν λόγω υπηρεσίες ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των φοιτητών και αν συμβάλλουν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Για την υλοποίηση του σκοπού της έρευνας πραγματοποιήθηκε πρωτογενής ποιοτική έρευνα μέσω δομημένων συνεντεύξεων, όπου το ερευνητικό δείγμα απαρτιζόταν από εννέα φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι οποίοι έχουν λάβει τις υπηρεσίες του γραφείου διασύνδεσης. Η συλλογή των ερευνητικών δεδομένων έγινε μέσω δομημένου οδηγού συνέντευξης. Η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων έγινε μέσω της θεματικής ανάλυσης, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απομαγνητοφώνησης των εννέα συνεντεύξεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν γενική ικανοποίηση των συμμετεχόντων από τις υπηρεσίες του γραφείου διασύνδεσης του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αυτή αντιλαμβάνονται το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου ως μεσάζοντα μεταξύ των ιδίων και της αγοράς εργασίας, καθώς επίσης και ως ένα γραφείο παροχής καθοδηγητικών κατευθύνσεων και συμβουλών προς εκείνους, ώστε να κατανοήσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα επαγγελματικής σταδιοδρομίας, τις ανάγκες της σύγχρονης διεθνοποιημένης αγοράς εργασίας και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να διεξάγουν συνεντεύξεις με μελλοντικούς εργοδότες τους. Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας αποτελεί μία από τις βασικότερες υπηρεσίες του συγκεκριμένου γραφείου διασύνδεσης. Τέλος, αναδείχθηκε ότι οι προσδοκίες των συμμετεχόντων από το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου καλύφθηκαν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ οι ίδιοι θεωρούν ότι οι υπηρεσίες του εν λόγω γραφείου επιτυγχάνουν την προσδοκώμενη διασύνδεσή τους με την ελληνική αγορά εργασίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013883 cd
Keywords: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου; Συμβουλευτική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματικός προσανατολισμός -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Ανώτατη -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Απασχόληση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γραφείο Διασύνδεσης Πανεπιστημίων; Συμβουλευτική σταδιοδρομίας; Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου; University Liaison Office; Career counseling; University of Peloponnese