Τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτισμός. Ο ρόλος των φεστιβάλ και η επίδρασή τους στην τοπική κοινωνία. Η περίπτωση του Μουσικού Φεστιβάλ Δάσους Αρβανίτσας. - Ψαράκη, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Ο φεστιβαλικός τουρισμός έχει απασχολήσει έντονα το ενδιαφέρον της διεθνούς και ελληνικής βιβλιογραφίας τα τελευταία χρόνια. Ο προβληματισμός στον οποίο στηρίχθηκε η παρούσα έρευναήταντοεάν η τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω της στήριξης σε πολιτισμικές διοργανώσεις και συγκεκριμένα μέσω της διοργάνωσης φεστιβάλ, μπορεί να επιδράσει θετικά στην τοπική κοινωνία, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, και να συμβάλλει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.Μελέτη περίπτωσης ήταν το Μουσικό Φεστιβάλ Δάσους Αρβανίτσας και η επίδρασή τουστηνοικονομική-τουριστική και κοινωνική - πολιτιστική ευημερίατης τοπικήςκοινωνίαςόπως επίσης και στην ενίσχυση της εικόνας της, προάγοντας την βιωσιμότητά της. Η έρευνα που έγινε ήταν μεικτής μεθοδολογίας, ποιοτική και ποσοτική, με τη χρήση ημιδομημένων συνεντεύξεων και ερωτηματολογίου. Οι συνεντευξιαζόμενοι ήταν 8 και οι συμμετέχοντες στην ποσοτική έρευνα 100. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων και στις δύο μεθόδους συγκλίνουν στην άποψη ότι το Μουσικό Φεστιβάλ Δάσους Αρβανίτσαςέχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στην οικονομική ευημερία του τόπου αλλά το κυριότερο στην πολιτισμική και κοινωνική του ανάπτυξη μέσω της ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού και της αλληλεπίδρασης με τους επισκέπτες. Ήταν επίσης σαφείς για τον ενεργό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη διοργάνωση αλλά και τις προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί ως προς την βελτίωσή του. Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμεότιη τοπική αυτοδιοίκησημέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως τα μουσικά φεστιβάλ, μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας παρέχοντας οικονομικά και πολιτισμικά εφόδια που θα οδηγήσουν στην βιώσιμη ανάπτυξή της.
Local government and culture. The role of festivals and their impact on local society. The case of the Arvanitsa Music Forest Festival
Αρ. Εισ.: 163 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα; Πολιτισμός -- Ελλάδα; Πολιτιστική πολιτική; Άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Τοπική αυτοδιοίκηση; Πολιτισμός; Πολιτιστική πολιτική; Άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Μουσικό Φεστιβάλ Δάσους Αρβανίτσας; Local government; Culture; Cultural policy; Intangible cultural heritage; Arvanitsa Music Forest Festival