Η συμβολή της απομακρυσμένης διδασκαλίας κατά την περίοδο της πανδημίας στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία: Απόψεις και πρακτικές εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Πολυγένη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η πανδημία του Covid έφερε μεγάλες αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων. Στα μέτρα αποφυγής διασποράς του ιού, τα σχολεία παγκοσμίως έκλεισαν και η εκπαίδευση οδηγήθηκε σε μια «βίαιη» μετάβαση σε απομακρυσμένη διδασκαλία εκτάκτου ανάγκης, η οποία είχε χαρακτηριστικά της εξ αποστάσεως διδασκαλίας αλλά δεν είχε την ίδια οργάνωση με αυτή. Οι εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να διδάξουν απομακρυσμένα τους μαθητές τους με την βοήθεια των ΤΠΕ, αρκετοί εκ των οποίων δεν είχαν χρησιμοποιήσει ΤΠΕ στην διδασκαλία τους πριν από την πανδημία. Η παρούσα εργασία στοχεύει να διερευνήσει την επίδραση της πανδημίας και της επαφής των εκπαιδευτικών με τις ΤΠΕ στην διαδικασία της ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην τάξη, μετά το τέλος της πανδημίας. Η ποσοτική έρευνα διενεργήθηκε σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας από όλη την χώρα (n=182) μέσω δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν θετικά την εμπειρία της πανδημίας στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην τάξη και είναι πιο θετικά διακείμενοι στην υιοθέτηση εργαλείων και στρατηγικών μετά την πανδημία. Από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην απομακρυσμένη διδασκαλία εκτάκτου ανάγκης, το «Φωτόδεντρο» είναι εκείνο που συνεχίζει να χρησιμοποιείται από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών έναντι της e-class και της e-me. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν την ανάγκη τους για επιμορφώσεις σε συγκεκριμένα εργαλεία και στην παιδαγωγική αξιοποίηση τους, με στόχο να τα ενσωματώσουν στην διδασκαλία. Τέλος, οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί κατά την διάρκεια της απομακρυσμένης διδασκαλίας λόγω της πανδημίας σχετίζονταν με την έλλειψη ψηφιακού εγγραμματισμού και την έλλειψη εξοπλισμού και υποδομών, ενώ στην τρέχουσα περίοδο ο μεγαλύτερες δυσκολίες σχετίζονται με τις υποδομές των σχολείων. Τα συμπεράσματα της παρούσας έρευνας θα αποτελέσουν βάση για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολιτικής, η οποία θα στοχεύει στην αποτελεσματική ενσωμάτωση των ΤΠΕ.
Αριθμός Εισαγωγής: 013478 cd
Keywords: COVID-19 (Ασθένεια) -- Ελλάδα; Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως -- Ελλάδα; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Τεχνολογία της πληροφορίας -- Ελλάδα; Διαδίκτυο στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Πανδημία; Covid; ΤΠΕ; Ενσωμάτωση των ΤΠΕ; Απομακρυσμένη διδασκαλία; Δια ζώσης διδασκαλία; Pandemic; ICT; ICT integration; Distance learning; Interpersonal learning