Στρατηγική αποτελεσματικής διαχείρισης των Εσόδων και των Εξόδων στα πλαίσια του Δημόσιου Λογιστικού. Η περίπτωση των ΟΤΑ. - Μόσχου, Στυλιανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος οι Ο.Τ.Α. λειτουργούν ως οικονομικά αυτοτελείς οντότητες ελεγχόμενες δημοσιονομικά από το κράτος. Για το λόγο αυτό οφείλουν να φροντίζουν για τη βέλτιστη διαχείριση των εσόδων και των εξόδων τους. Η αποτύπωση των λογιστικών πράξεων των ΟΤΑ γινόταν με την τήρηση του Δημοσίου Λογιστικού συστήματος (απλογραφικό). Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι μόνη η τήρηση του απλογραφικού συστήματος δεν επαρκούσε για την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν, λόγω του γρήγορου ρυθμού μεταβολών σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Με το Προεδρικό Διάταγμα 315/1999 (Φ.Ε.Κ. 302/30-12-1999), από την 01/01/2000 καθιερώθηκε η εφαρμογή του Διπλογραφικού Συστήματος, ενός συστήματος πιο ολοκληρωμένου και πιο αποτελεσματικού για την ορθή παρακολούθηση της οικονομικής διαχείρισης των Δήμων. Το θεωρητικό πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ θα παρουσιαστεί στο πρώτο μέρος της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Ενώ στο δεύτερο μέρος αυτής, θα παρουσιαστεί ερευνητική προσέγγιση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μορφή ερωτηματολογίου, ώστε να εξαχθεί το συμπέρασμα του μεγέθους της αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων του Δήμου, καθώς και το αντίκτυπο αυτής στους πολίτες. Τέλος θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, τα οποία είναι: Οι Δημότες θεωρούν ότι καταβάλουν ακριβά δημοτικά τέλη χωρίς να απολαμβάνουν ιδίου ύψους υπηρεσίες. Πιστεύουν ότι η ορθότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων θα τους επέφερε σημαντικά έσοδα, επίσης πιστεύουν ότι η μετάβαση στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υποδομές και τις δραστηριότητες των Δήμων θα τους επέφερε οικονομικό αλλά και οικολογικό όφελος και θα βοηθούσε μέγιστα στο αναπτυξιακό τους έργο.
Effective management strategy of income and expenses in the public accountancy system. The case of region and local authorities.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια οικονομικά; Τακτικά Έσοδα; Έκτακτα Έσοδα; Έξοδα; Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δημόσιο Λογιστικό