Διερεύνηση των απόψεων εκπαιδευτικών Προσχολικής Αγωγής για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Προσχολική Εκπαίδευση στο Θεματικό Πεδίο «Παιδί και Επικοινωνία» - Ροδοπούλου, Ουρανία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπό της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση των αντιλήψεων των νηπιαγωγών αναφορικά με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Προσχολική Αγωγή που εκδόθηκε το 2021, εστιάζοντας στο θεματικό πεδίο «Παιδί και Επικοινωνία». Συγκεκριμένα διερευνήθηκε ο τρόπος που αντιλήφθηκαν οι νηπιαγωγοί το νέο πρόγραμμα είτε στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του είτε κατά την διάρκεια της επιμόρφωσης που έλαβαν, σε σχέση την προσδοκώμενη από τους κατασκευαστές του μορφή του. Η διερεύνηση των απόψεων των νηπιαγωγών είναι απαραίτητη, καθότι παρέχει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες που θα αξιοποιηθούν τόσο στη μελλοντική εφαρμογή του προγράμματος , όσο και στη βελτίωση του. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από 11 νηπιαγωγούς (όλες γυναίκες) που υπηρετούν σε νηπιαγωγεία (πειραματικά και γενικά) διαφόρων Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής και Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με τη μεθοδολογική προσέγγιση χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική προσέγγιση, ενώ για τη συλλογή πληροφοριών αξιοποιήθηκε το εργαλείο της ημιδομημένης συνέντευξης μέσω καθορισμένου συνόλου ερωτήσεων που απευθύνθηκαν με συγκεκριμένη σειρά σε όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Τα ερευνητικά ερωτήματα τα οποία καλείται η παρούσα έρευνα να απαντήσει αφορούν τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Προγράμματος Σπουδών σύμφωνα με τους κατασκευαστές του και πως αυτά αναγνωρίζονται από τους εκπαιδευτικούς , τις λειτουργικές αδυναμίες καθώς και τα λειτουργικά πλεονεκτήματα που εντοπίζουν οι εκπαιδευτικοί και τέλος τις αναμενόμενες δυσκολίες κατά την εφαρμογή του, αλλά και τις προτάσεις που διατυπώνονται από πλευράς εκπαιδευτικών για τη βελτίωση και την επιτυχή εφαρμογή του. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως στην πλειονότητα τους οι νηπιαγωγοί όσον αφορά το θεματικό πεδίο «Παιδί και Επικοινωνία» συμφωνούν με τους ισχυρισμούς των δημιουργών του νέου Προγράμματος, χαρακτηρίζοντας το καινοτόμο, ανοικτό, συμπεριληπτικό, και μαθητοκεντρικό, τονίζοντας στοιχεία του όπως την διαφοροποιημένη διδασκαλία, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και τη προσαρμοστικότητα του στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών. Αναφορικά με τις λειτουργικές αδυναμίες, οι νηπιαγωγοί επισημαίνουν, τον μεγάλο όγκο ύλης και νέων πληροφοριών, το πιεστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ασάφειες τόσο στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όσο και στις δραστηριότητες. Στα λειτουργικά πλεονεκτήματα και θετικά στοιχεία, αναφέρουν την αξιοποίηση σε μεγάλο βαθμό των Τ.Π.Ε., την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και την καλλιέργεια κριτικής σκέψης μέσω της διερευνητικής μάθησης, τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, τη συνεργασία, καθώς και την εξωστρέφεια που αποκτά το νηπιαγωγείο. Ως μεγαλύτερες δυσκολίες στην εφαρμογή του, οι νηπιαγωγοί επεσήμαναν την αδυναμία του να εφαρμοστεί σε πολυπληθείς τάξεις, την έλλειψη χρόνου και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό. Τέλος ως προτάσεις αναφέρουν τη μείωση της θεωρίας με ταυτόχρονη έμφαση στη βιωματική μάθηση, τη προσαρμογή του νέου προγράμματος και σε τάξεις με μεγάλο πλήθος μαθητών, την επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος της υλοποίησης, όπως και την επανεξέταση της διάταξης και του περιεχομένου των θεματικών ενοτήτων και την παροχή επιπλέον κατευθύνσεων και οδηγιών για την καλύτερη κατανόηση των δράσεων και των στόχων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013748 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Προγράμματα μαθημάτων -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διαθεματική προσέγγιση στην εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νηπιαγωγοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πρόγραμμα Σπουδών; Προσχολική Αγωγή; Νηπιαγωγείο; ΤΠΕ; Επικοινωνία; Curriculum; Preschool education; Kindergarten; ICT; Communication