Η διδασκαλία των οικονομικών μαθημάτων-εννοιών και η επίδραση της στη διαμόρφωση των απόψεων, των στάσεων και των αντιλήψεων των μαθητών για τη σημερινή πραγματικότητα - Μουστογιάννης, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα εργασία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η διδασκαλία των οικονομικών μαθημάτων και εννοιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιδρά στη διαμόρφωση των απόψεων, των στάσεων και των αντιλήψεων των μαθητών στην καθημερινή τους ζωή. Σκοπός της εργασίας δηλ. είναι η ανάδειξη της συμβολής της διδασκαλίας των οικονομικών, στην καλύτερη αντιληπτική ικανότητα του μαθητή για τα διάφορα οικονομικά φαινόμενα, προβλήματα και γεγονότα που συντελούνται μέσα στο κοινωνικό του περίγυρο. Εγείρεται έτσι και το ζήτημα της εφαρμοσιμότητας των διδαχθέντων οικονομικών εννοιών από τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στην προσπάθεια ανάλυσης και διερεύνησης του θέματος ζητήθηκε η συνδρομή της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και ειδικότερα οι θεωρητικές προσεγγίσεις των B. Bernstein και P. Bourdieu για τη γλώσσα και τις εκπαιδευτικές ανισότητες. Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής διεξήχθη εμπειρική έρευνα, ερωτήθησαν εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο Νομό Κορινθίας με στόχο την αναδίφηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ποιοτικών δεδομένων που θα εμπλούτιζαν το εν λόγω θέμα. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο η διδασκαλία των οικονομικών επηρεάζει την εν γένει συμπεριφορά και την αντίληψη του μαθητή για το κοινωνικό του γίγνεσθαι είναι διαβαθμισμένος, πολύπλευρος και πολυπαραγοντικός.
Αριθμός Εισαγωγής: 011426 - 011427 cd
Keywords: Οικονομική -- Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική κοινωνιολογία; Σχολικά βιβλία -- Ελλάδα; Διδασκαλία οικονομικών μαθημάτων; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Διαμόρφωση στάσεων αντιλήψεων συμπεριφορών; Σχολικά βιβλία; Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης; Νομός Κορινθίας; Teaching economic courses; Secondary educaction; Shaping configurations; Attitudes perceptions; School books; Educational sociology; Prefecture of Korinth