Λογιστική Απάτη-Ο ρόλος του εσωτερικού και του εξωτερικού ελεγκτή - Φιλοκώστα, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι λογιστικές απάτες είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει όχι μόνο τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και την οικονομία. Σε έκθεση της ACFE το 2022, η ετήσια ζημιά εκτιμήθηκε σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με μέση ζημιά ανά περίπτωση 1,8 εκ. δολάρια. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση του τρόπου συμβολής του ελέγχου στην αποτροπή ή την έγκαιρη αποκάλυψη περιπτώσεων λογιστικής απάτης. Η έρευνα ήταν κατά κύριο λόγο βιβλιογραφική, εστιάζοντας στα αποτελέσματα πρόσφατων εμπειρικών μελετών. Για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου και της εμπλοκής του ελέγχου στην πρόληψη και την αποκάλυψη της λογιστικής απάτης εξετάστηκαν δύο μελέτες περίπτωσης, αυτής του σκανδάλου της Enron που αποκαλύφθηκε το 2001 και της Luckin Coffee που αποκαλύφθηκε το 2020. Το φαινόμενο της λογιστικής απάτης διατηρείται αλλάζοντας μορφές και τεχνικές και εξακολουθεί να προβληματίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, δημιουργώντας την ανάγκη για ακόμα πιο ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχου και εποπτείας. Ο έλεγχος των επιχειρήσεων και ειδικά σχετικά με την αποτροπή της λογιστικής απάτης είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα με δυναμικό χαρακτήρα, όπως δυναμική είναι η εξέλιξη της επιχειρηματικότητας και των διαδικασιών και των συνθηκών άσκησής της. Η πρόληψη και ο εντοπισμός της εταιρικής απάτης είναι κατά κύριο λόγο ευθύνη της διοίκησής της. Παρόλα αυτά η σημασία του εσωτερικού και του εξωτερικού ελέγχου είναι μεγάλη και συνδυαστικά μπορούν να γίνουν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Ένα αποτελεσματικό σύστημα εσωτερικού ελέγχου αυξάνει το επίπεδο ευαισθητοποίησης σε μια επιχείρηση και δημιουργεί ένα πλαίσιο για την αποτροπή της απάτης. Σε αυτή την προσπάθεια η σημασία της τεχνολογίας είναι μεγάλη, καθώς μπορεί να διευκολύνει τον άμεσο και αποτελεσματικό εντοπισμό της απάτης. Από όποια προσέγγιση και αν εκτελείται ο έλεγχος μόνο προς όφελος της ορθής επιχειρηματικής πρακτικής και της προστασίας των επενδυτών μπορεί να είναι. Η αντιμετώπιση του ζητήματος, μπορεί να επιτευχθεί αν αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας και εδραιωθεί ηθική κουλτούρα στις επιχειρήσεις.
Accounting Fraud-The role of the internal and external auditor
Μ.Δ.Ε. 69
Keywords: Λογιστική απάτη; Εσωτερικός έλεγχος; Λογιστική απάτη; Εταιρικά σκάνδαλα; Εσωτερικός έλεγχος; Εξωτερικός έλεγχος; Accounting fraud; Corporate scandals; Internal audit; External audit