Η Ανάδειξη του Κυβερνοπολέμου ως τη Σημαντικότερη Ασύμμετρη Απειλή- Μελέτη Περίπτωσης Κυβερνοαπειλής - Κάππας, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να αναδείξει ένα νέο είδος απειλών που έκανε την εμφάνισή του στο παγκόσμιο στερέωμα τις τελευταίες δεκαετίες, τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές», οι οποίες είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς μεταβαλλόμενης διεργασίας αλλαγής του σύγχρονου πολιτικού σκηνικού σε συνδυασμό με την δραματική εξέλιξη της τεχνολογίας και την ευρεία χρήση του διαδικτύου. Ειδικότερα, γίνεται παρουσίαση της πλέον επικίνδυνης απειλής, αυτής του κυβερνοπολέμου, αναλύοντας όλες τις πτυχές που την αναδεικνύουν ως τη σημαντικότερη της κοινωνίας μας. Επίσης, με τη βοήθεια σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης ρίσκου, όπως το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου ISO 31000 και το σύστημα ανάλυσης απειλών STRIDE-LM εξάγονται η μήτρα κινδύνου και η «Δενδρική ανάλυση» των γεγονότων, ώστε να κατανοήσουμε τον τρόπο δράσης της κυβερνοαπειλής. Τέλος, για να μπορέσουμε να θεωρήσουμε την ανάλυση ολοκληρωμένη, παρουσιάζονται τρόποι αντιμετώπισης και μετριασμού των εκβάσεων της απειλής αυτής
The Emergence of Cyber War as the Most Important Asymmetric Threat-Cyber Threat Case Study
Keywords: Ασφάλεια, Διεθνής; Πληροφοριακός πόλεμος; Κυβερνοχώρος; Ασσύμετρη απειλή; Κυβερνοπόλεμος; Κυβερνοχώρος; Κυβερνοασφάλεια; Διαχείριση ρίσκου